Kurti od 15. marta ukida takse na sirovine iz Srbije i BiH

Gazeta Express piše da Grenell neće beskonačno čekati da nova Vlada i Albin Kurti ukinu takse (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je u četvrtak da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini istovremeno je pozvao vlasti Srbije da prekinu kampanju za povlačenje priznanja Kosova, prenosi Tanjug.

Predsjednik Vlade Kosova rekao je da je ukidanje taksi na uvoz sirovina “znak dobre volje za rješavanje problema i odnosa”.

“Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka”, naveo je Kurti.

“To je znak spremnosti za trgovinsko-ekonomski sporazum sa Srbijom. Pozivamo Srbiju da se obaveže da će zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.”

Očekuje pozitivan odgovor Srbije

Kako prenosi Gazeta Express, dodao je da će, ako Srbija pozitivno odgovori na taj poziv, od 1. aprila takse biti potpuno ukinute na 90 dana.

Kurti je rekao da će, ako srbijanska strana ne odgovori pozitivno, takse biti potpuno vraćene od 5. juna.

Ranije je prištinska Gazeta Express tvrdila da je Kurti negativno odgovorio Sjedinjenim Američkim Državama na njihov zahtjev za ukidanje taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jer bi to nanijelo velike štete Kosovu.

Gazeta piše da se od SAD-a očekuje da preduzme određene kaznene mjere i dodaje da povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova nije opcija, prenosi Tanjug.

Portal piše da je SAD nezadovoljan i Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe, stranke koja je koalicijski partner Kurtijevog Pokreta Samoopredjeljenje.

Demokratskom savezu Kosova zamjera se, navodno, to što nije koordinirao sa SAD-om u vezi s ukidanjem taksi.

Grenell čeka na Kurtijevu odluku

“Premijer Albin Kurti negativno je odgovorio na zahtjeve SAD-a za ukidanje taksi na srbijanske proizvode. To će imati velike posljedice po Kosovo”, navodi Gazeta, pozivajući se na američke izvore.

Portal piše da u ovom trenutku nije poznato koje će mjere SAD preduzeti prema Kosovu, ali ne isključuje zaustavljanje ulaganja i drugih aktivnosti koje su pomogle Kosovu tokom proteklih 20 godina.

Gazeta je ranije objavila da će specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell čekati do kraja ove sedmice da Kurti ukine takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ako se to ne dogodi, stvari bi, kako se navodi, mogle eskalirati i nakon toga odnosi Kosova i SAD-a više neće biti isti.

Pozivajući se neimenovane američke izvore, Gazeta piše da Grenell neće beskonačno čekati da nova Vlada Kosova i Kurti ukinu takse.

Do petka se čeka odgovor

“Ako takse ne budu ukinute do kraja ove sedmice, tada bi stvari mogle eskalirati. Niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dogoditi poslije petka, ali jedno je sigurno – naši odnosi s Amerikom više neće biti isti”, navodi Gazeta, pozivajući se na američke izvore.

Portal piše da Kurti ima još malo vremena da donese odluku, ali da istovremeno administraciji Donalda Trumpa ponestaje strpljenja.

“Za vikend će se Richard Grenell baviti pitanjem taksi koje je Vlada Kosova uvela na uvoz srbijanske robe, jesu li ukinute ili ne. Ako se to ne dogodi, očekuje se da će SAD napraviti korak i saopćiti Kurtiju da ga smatra neozbiljnim partnerom Washingtona”, rekao je američki izvor za Gazetu.

Izvor: Agencije