Kurti: Izbori su rješenje za neslaganja na Kosovu

Albin Kurti je rekao kako se izbori održavaju širom Evrope te da trebaju biti održani i na Kosovu (EPA)

Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti ocijenio je da nije tačno da na Kosovu postoji institucionalni zastoj i rekao da ima neslaganja, ali da su rješenje novi izbori u skladu s Ustavom Kosova.

“Od 25. marta političkoj krizi je dodata zdravstvena kriza. Međutim, uspjevamo. […] poslije 13. marta bio je prvi dan bez zaraze virusom korona. Institucionalni zastoj? To nije istina. Postoje neslaganja, ali postoje i rješenja. U skladu s našim Ustavom, potrebni su novi izbori”, napisao je Kurti, prenosi Beta.

Podvukao je da se izbori održavaju širom Evrope.

“Nakon zdravlja stanovništva i ekonomije, zdravlje demokratije je, također, u pitanju. Izbori će biti održani u junu na Islandu, u Francuskoj i Srbiji, a u julu u Sjevernoj Makedoniji, Španiji i Hrvatskoj.”

Čeka se odluka Ustavnog suda

“Moramo imati izbore na Kosovu, kao i lokalne izbore u Podujevu. To se čak može dogoditi istovremeno”, napisao je Kurti na svom nalogu na Facebooku.

Očekuje se da tokom ove sedmice Ustavni sud Kosova donese presudu o ustavnosti ukaza predsjednika Kosova Hashima Thacija o mandataru za sastav nove Vlade.

Time bi se treba riješiti dilema da li će se kao izlaz iz sadašnje situacije vidjeti u prijevremenim parlamentarnim izborima poslije pandemije korona virusa i bolesti COVID-a 19, na čemu insistiraju u Pokretu Samoopredjeljenje premijera Kurtija.

Izvor: Agencije