Oglasi

Kurti: Izbori su rješenje za neslaganja na Kosovu

Od 25. marta političkoj krizi je dodata zdravstvena kriza, rekao je vršilac dužnosti premijera Kosova.
Albin Kurti je rekao kako se izbori održavaju širom Evrope te da trebaju biti održani i na Kosovu EPA

Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti ocijenio je da nije tačno da na Kosovu postoji institucionalni zastoj i rekao da ima neslaganja, ali da su rješenje novi izbori u skladu s Ustavom Kosova.

"Od 25. marta političkoj krizi je dodata zdravstvena kriza. Međutim, uspjevamo. [...] poslije 13. marta bio je prvi dan bez zaraze virusom korona. Institucionalni zastoj? To nije istina. Postoje neslaganja, ali postoje i rješenja. U skladu s našim Ustavom, potrebni su novi izbori", napisao je Kurti, prenosi Beta.

Podvukao je da se izbori održavaju širom Evrope.

"Nakon zdravlja stanovništva i ekonomije, zdravlje demokratije je, također, u pitanju. Izbori će biti održani u junu na Islandu, u Francuskoj i Srbiji, a u julu u Sjevernoj Makedoniji, Španiji i Hrvatskoj."

Čeka se odluka Ustavnog suda

"Moramo imati izbore na Kosovu, kao i lokalne izbore u Podujevu. To se čak može dogoditi istovremeno", napisao je Kurti na svom nalogu na Facebooku.

Očekuje se da tokom ove sedmice Ustavni sud Kosova donese presudu o ustavnosti ukaza predsjednika Kosova Hashima Thacija o mandataru za sastav nove Vlade.

Time bi se treba riješiti dilema da li će se kao izlaz iz sadašnje situacije vidjeti u prijevremenim parlamentarnim izborima poslije pandemije korona virusa i bolesti COVID-a 19, na čemu insistiraju u Pokretu Samoopredjeljenje premijera Kurtija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.