Kurti i Mustafa i dalje bez dogovora o vladajućoj koaliciji

Novi sastanak Kurtija i Mustafe bi prema neslužbenim informacijama trebao biti održan sutra (Anadolija)

Bez postizanja konačnog koalicionog sporazuma o formiranju nove vlade Kosova u ponedjeljak je završen još jedan sastanak lidera Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, Albina Kurtija i Ise Mustafe.

Na sastanku, koji je u Prištini trajao oko dva sata, razgovarano je o podjeli 12 ministarstava, prenosi Anadolija.

Kurti je nakon sastanka izjavio da je bilo napretka u dogovoru, ali da još uvijek nije postignut sporazum.

“U našim pregovorima ima napretka, ali još nismo postigli sporazum, jer očigledno ima stvari oko kojih se nismo dogovorili, ali napretka u razgovorima koje smo vodili ima. Onda kada budemo imali potpun sporazum moći ćemo ga opširno objaviti”, rekao je Kurti.

‘Sporazum da nastavimo dalje’

Dodao je da ostaje u direktnom kontaktu s liderom Demokratskog saveza Kosova, kako bi se odredio termin narednog sastanka.

I Mustafa je kazao da još nema sporazuma, ali je naglasio da se bez razgovora ne može postići stabilan sporazum o četverogodišnjoj saradnji.

“Usaglasili smo se u vezi s vladinim programom i pitanjima koja su harmonizirana između naših radnih grupa. Imamo i drugih pitanja, o kojima smo danas razgovarali s gospodinom Kurtijem, na kojima ćemo raditi kako bi postigli približavanje ili zajedničke stavove, koji mogu doprinijeti formiranju koalicije. Danas nema koalicionog sporazuma, a postoji sporazum da nastavimo dalje”, rekao je Mustafa.

Ni on nije želeo govoriti o razlikama, rekavši da će biti saopćene kada budu usaglašene.

Osigurano još pet glasova

Nakon prethodnog sastanaka Kurtija i Mustafe, koji je održan u subotu, rečeno je da je 100 posto harmoniziran vladin program te da je ostalo da se podijele odgovornosti u zajedničkom upravljanju.

Prema verificiranim rezultatima izbora, objavljenim prošle srijede, do sada opozicione partije su pobijedile – Samoopredeljenje ima 29, a Demokratski savez Kosova 28 zastupnika.

U međuvremenu je Kurti, koji će biti mandatar za sastav nove vlade, sa zastupnicima manjinskih zajednica osigurao još pet glasova potrebnih za parlamentarnu većinu od 61 glasa.

Izvor: Agencije