Kurti i Mustafa danas prvi put o postizbornoj koaliciji

Pokret Samoopredjeljenje je zatražio da 33 sporazuma postignuta između Kosova i Srbije budu preispitana (EPA)

U Prištini će u četvrtak, kako je ranije najavljeno, biti održan prvi sastanak predstavnika Pokreta Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova, koje će predvoditi predsjednici ovih stranaka, Albin Kurti i Isa Mustafa, a na kojem će se razgovarati o formiranju postizborne koalicije i nove vlade Kosova.

Kandidat za premijera i čelnik Samoopredjeljenja Kurti je uvjeren je da neće biti problema da s Demokratskim savezom Kosova postigne sporazum o postizbornoj koaliciji, javila je KTV.

Predstavnici dviju stranaka su uoči prijevremenih parlamentarnih izbora imali duge pregovore o zajedničkom nastupu, ali dogovor nije postignut, jer se nisu mogli dogovoriti o zajedničkom kandidatu za premijera.

Demokratski savez Kosova je insistirao da to bude Vjosa Osmani, a Samoopredjeljenje da kandidat za premijera bude Kurti.

Osmani je na svom Facbook nalogu u srijedu napisala da je jedina mogućnost za formiranje nove vlasti na Kosovu koalicija Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

Sporazum o zajedničkom djelovanju

“Konačno, građani ne samo da su glasali, već je glasanje bilo poziv na promjenu i kazna za loše upravljanje. Građani su odredili i novu vladu, koja bi se trebala sastojati od stranaka koje su do sada bile u opoziciji. Za mene ne postoji druga alternativa. Koalicija Demokratski savez Kosova – Samopredjeljenje ima mnogo izazova pred sobom, a najvažniji je interes Kosova”, napisala je Osmani.

Prema pisanju Kohe, istog stava su i politički analitičari.

Prema Artonu Demhasaju, Samoopredjeljenju i Demokratskom saveza Kosova neće biti teško postići sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti.

S druge strane, Perparim Kruyeziu kaže da su glasine o neuspjehu koalicije dviju pobjedničkih stranaka tendenciozne.

Prema njegovim riječima, građani Kosova vide koaliciju Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova kao mogućnost za promjene.

Glasovi dijaspore i građana s posebnim potrebama još nisu preobrojani, a Samoopredjeljenje je u prednosti u odnosu na drugoplasirani Demokratski savez Kosova za oko 5.000 glasova.

Tehnička greška s obrascima

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se ponovo prebroje glasački listići sa 303 biračka mjesta, a na osnovu preporuke Centra za brojanje i rezultate.

Predsjednica ove komisije Valdete Daka je rekla da nije riječ o manipulaciji, već o tehničkoj grešci, koja je nastala zbog nepravilnog štampanja obrazaca.

“To treba javno objaviti, a ne skrivati. Obrasci su neispravno odštampani, a greška će biti otkrivena u narednih nekoliko dana”, kazala je on, prenijela je Koha.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su u nedjelju, 6. oktobra, a prema prvim preleminarnim rezultatima pobjedu je odnio Pokret Samoopredjeljenje, dok je drugoplasirani Demokratski savez Kosova.

Preostaje još da se prebroje glasački listi Albanaca s pravom glasa iz dijaspore i osoba s posebnim potrebama.

Izvor: Agencije