Oglasi

Kurti: Haradinajev prijedlog sporazuma neprincipijelan

Kosovski političar ocijenio da dokumentu nedostaje recipročni pristup te da je pisan jezikom posrednika.
Kad bih čitao dokument ne znajući ko ga je poslao, pomislio bih da ga je pisala država koja ne prizaje kosovsku državnost, istakao KurtiArhiva

Lider opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, odbacio je vladin nacrt sporazuma o konačnom sporazumu Srbije i Kosova kao neprincipijelan.

"Od vlade smo dobili materijal na 30 strana. Premijer nam ga je poslao na engleskom što jasno pokazuje da nije namijenjen nama već državama Kvinte. Ovaj materijal jasno govori o principima, ali je pristup neprincipijelan", rekao je Kurti, prenosi Zeri.

Priznanje nezavisnosti

Ocijenio je da dokumentu nedostaje recipročni pristup te da je pisan jezikom posrednika.

"Kad bih čitao dokument ne znajući ko ga je poslao, pomislio bih da ga je pisala država koja ne priznaje kosovsku državnost a ne naša sopstvena vlada", naglasio je Kurti.

On je zamjerio i što se u ovom dokumentu samo traži stolica za Kosovo u Ujedinjenim narodima, ali ne i, kako je rekao, da Beograd prizna kosovsku nezavisnost.

Dodao je da je riječ "priznanje" pomenuta, ali ne u kontekstu priznanja kosovske nezavisnosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.