Kurti: Handke je zagovornik genocida

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je i po kontroverznim stavovima o dešavanjima u regiji (EPA)

Čelnik Samoopredjeljenja i vjerovatni novi premijer Kosova Albin Kurti dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea nazvao je “zagovornikom genocida”.

Na svom Facebook-profilu postavio je status u kojem se “prisjetio” da je prije 55 godina Jean-Paul Sartre odbio primiti Nobelovu nagradu za književnost.

“Tada je Sartre odbio nagradu jer nije želio da ga ona transformira, a nagrada za Handkea već transformira Nobelovu nagradu za književnost. Ova nagrada, koja se smatra najvećim dostignućem u piščevom životu, nije prestižna zbog novca koji se dobija nego zbog imena onih koji su je historijski krasili. Dakle, lista ocijenjenih dodala je vrijednost cijeni. No, koja je vrijednost nagrade za Petera Handkea, ovog zagovornika genocida i negiranja boli i trauma cijelih naroda?”, upitao je Kurti.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima u regiji, odnosno po tome što je negirao genocid počinjen u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Apel za ‘odbranu Miloševića’

Handke je u medije dospio početkom 1996. nakon objavljivanja kontroverznog djela Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili Pravda za Srbiju.

Kako su mediji prenijeli, Handke tvrdi da u tom djelu koristi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što je, po njegovom mišljenju, općenito prikazivano u medijima.

Britanski The Guardian u aprilu 1999. objavio je članak “Stand up if you support the Serbs” (“Ustanite ako podržavate Srbe”), u kojem piše o Handkeovim stavovima prema dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u Bosni i Hercegovini.

U martu 2004. s kanadskim piscem Robertom Dicksonom potpisao je apel koji poziva na odbranu Miloševića, a iste godine posjetio ga je u zatvoru u Hagu.

Austrijski književnik proglašen je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. zbog, kako je navedeno u obrazloženju, “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Izvor: Agencije