Kurti: Dijalog ‘na čekanju’, neću ukinuti takse na robu iz Srbije

Albin Kurti je proveo dvije godine zatvora u Srbiji (EPA)

Albin Kurti, lider Pokreta Samoopredjeljenje, koji je osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima na Kosovu, izjavio je u utorak da nije ni u kakvoj žurbi po pitanju ponovnog pokretanja dijaloga sa Srbijom i da nema namjeru ukinuti 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je uvela prethodna Vlada Kosova.

On je za AP rekao da pregovori Kosova i Srbije nisu na prvom mjestu njegove agende u slučaju da bude novi premijer Kosova.

“To ne može biti glavni prioritet mog prvog dana na poslu kao novog premijera”, kazao je Kurti, prenosi Tanjug.

‘Samo po principu reciprociteta’

On je naveo da takse na uvoz robe iz Srbije mogu biti ukinute “samo po principu reciprociteta”, ukoliko Srbija ispoštuje svoje obaveze iz 33 sporazuma potpisana između Srbije i Kosova od početka dijaloga 2011. godine, navodi AP.

Američka agencija podsjeća da je Kurtijevo Samoopredjeljenje koristilo suzavac kako bi spriječilo rad Skupštine Kosova u Prištini kada se trebala baviti sporazumima sa Srbijom.

AP podsjeća i da je Kurti proveo dvije godine zatvora u Srbiji, zbog zalaganja za nezavisnost Kosova, kao i da je pušten na slobodu 2001. godine, nakon što je Zapad izvršio pritisak na Beograd.

Izvor: Agencije