Kurti: Demarkacija s Crnom Gorom nije zatvoreno pitanje

Poruka Albina Kurtija je iznenadila mnoge koji su vjerovali da je ovo pitanje završeno (EPA)

Lider Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti izjavio je u petak da demarkacija s Crnom Gorom nije zatvoreno pitanje.

On je za albansku TV Klan rekao da je potrebno formirati zajedničko radno tijelo koje će preispitati sporazum o demarkaciji, koji su u Podgorici prošle godine potpisali tadašnji crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjednik Kosova Hashim Thaci, prenio je crnogorski lokalni portal malesia.

CdM piše da je ova Kurtijeva poruka iznenadila mnoge koji su vjerovali da je ovo pitanje završeno.

Ovaj crnogorski portal podsjeća da je politički analitičar iz Prištine Belul Beqaj rekao nedavno kako vjeruje da će s izborom nove vlasti Kosova poboljšati i produbiti odnosi Crne Gore i Kosova, javlja Tanjug.

Parlamenti ratificirali sporazum

Kazao je kako ne vjeruje da će se potezati pitanje demarkacije, već da će se vladajuća elita okrenuti ekonomskoj politici i poboljšanju uslova života građana Kosova.

Funkcioner vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista – DPS Nikola Gegaj nedavno je za CdM rekao da je veoma važno da su parlamenti Kosova i Crne Gore ratificirali sporazume o razgraničenju.

“To je bilo dobro ne samo pojedinačno… nego novi je prilog regionalnoj stabilnosti. Crna Gora nema otvorenih pitanja ni s jednom državom. Njoj su osnovni cilj mir, dobrosusjedski odnosi i regionalna stabilnost”, kazao je Gegaj.

Izvor: Agencije