Kurti: BiH i Srbiju ne tretirati isto kod ukidanja taksi

Albin Kurti: Od 52 preduzeća iz BiH koja plasiraju robu na tržište Kosova, njih 47 je iz RS-a (EPA)

Albin Kurti, predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za novog premijera Kosova, ponovio je u četvrtak da će pitanje 100-postotnih pristojbi na uvoz robe iz Srbije biti riješeno na bazi reciprociteta te da uvoz robe iz Bosne i Hercegovine neće biti tretiran na isti način.

“Srbiju i Bosnu i Hercegovinu ne treba stavljati u isti koš”, rekao je on za Radio Slobodna Europa, podsjećajući da je zbog toga često kritizirao prethodnu vlast na Kosovu.

Kurti ukazuje kako su “Albanci i Bošnjaci doživjeli mnogo patnji od Srbije i nije pošteno da Srbija i Bosna i Hercegovina budu tretirani isto po tom pitanju”, prenosi Tanjug.

‘RS ne smije biti prepreka’

Primijetio je kako je od 52 poduzeća iz Bosne i Hercegovine koja plasiraju robu na tržište Kosova njih 47 iz bh. entiteta Republika Srpska.

Stoga će, kako je najavio, to pitanje najprije razmotriti s ekspertima u novoj vladi.

Tvrdi da će nova vlada učiniti sve da Srbija i Bosna i Hercegovina kada su u pitanju pristojbe “ne budu tretirani isto”.

“Ne želimo da nam u dobrim odnosima između Albanaca i Bošnjaka, između Kosova i Bosne i Hercegovine, bude prepreka RS”, kazao je Kurti.

Izvor: Agencije