Kurti: Bez NATO-a gubimo EU, a onda pobjeđuje Rusija

Zalažem se za dobro pripremljen dijalog između Kosova i Srbije, sa SAD-om i EU-om kao posrednikom, rekao je Albin Kurti studentima sa Harvarda (Reuters)

Premijer Kosova u ostavci Albin Kurti je tokom razgovora sa studentima Univerziteta Harvard rekao da će Kosovo “bez NATO-a izgubiti EU, ako je izgubi pobjednik je Rusija”.

Studentima je rekao da narod Kosova zna važnost NATO-a.

“Bez njegove intervencije danas ne bismo bili slobodna država”, rekao je Kurti, prenijela je agencija Beta.

Govoreći o ulozi SAD-a u rješavanju problema sa Srbijom i postizanju konačnog sporazuma, rekao je kako ambasador Richard Grenell ne želi zlo građanima Kosova, ali zahtjev za ubrzavanje sporazuma vidi kao “historijsko dostignuće za njega samog”.

“Grenell je zatražio brz sporazum i moj utisak je da nije želio zlo za albanski narod i Kosovo. A kada nešto treba brzo da učinite, pokušavate da izvršite pritisak. On žuri da postigne historijski dogovor, fokusirajući se manje na tekst sporazuma. U oktobru mi je rekao da želi sporazum u februaru, a sada želi da sporazum bude postignut do septembra”, rekao je Kurti.

Dodao je i da se zalaže za dobro pripremljen dijalog između Kosova i Srbije, sa SAD-om i EU-om kao posrednikom. 

“Kao premijer, odlučan sam da vodim pregovore sa Srbijom radi normalizacije naših bilateralnih odnosa. Kada je u pitanju dijalog, važni su principi dijaloga”, kazao je on. 

Sto dana Kurtijeve Vlade 

Kurti je govorio o sto dana njegove Vlade i političkoj krizi na Kosovu ističući da su nezaposlenost i pravda prioriteti njegove vlade. 

“Izabran sam za premijera u vrijeme kada su korupcija i nezaposlenost glavni problemi s kojima se suočavaju naši građani i glavni razlog zašto namjeravaju da napuste zemlju”, rekao je. Njegova vlade ima dva prioriteta kazao je Kurti. Prvi je pravda.

“Iznad svega, to znači beskompromisnu ​​bitku protiv organizovanog kriminala i korupcije. Na primjer, sve naše kompanije gube milione eura zbog lošeg upravljanja. Zbog toga smo počeli zamjenu upravnih odbora preduzeća stručnjacima na tom polju. Bitka se vodi kroz paket novih zakona. Stvorili smo timove pravnih eksperata. Borba protiv ekonomskih tajkuna najveći je izazov koji nas čeka”, rekao je on.

Kurti je dodao da je drugi prioritet otvaranje novih radnih mjesta. 

“Ovdje treba mnogo da se uradi, ali najvažnija stvar koja bi transformisala ekonomiju su strane investicije. Imamo visoku nezaposlenost, ali i mlado stanovništvo, koje tečno govori mnoge strane jezike”, rekao je.

Kurti je rekao da su za njega rad i pravda dvije glavne brige.

Izvor: Agencije