Kurdski ministri se vraćaju u Iračku vladu

Kurdski ministri koji su zamrznuli članstvo u Vladi premijera u odlasku Nourija al-Malikija odlučili su se vratiti, rekao je danas irački ministar vanjskih poslova.

“Vratio sam se u Bagdad kao ministar vanjskih poslova”, rekao je Kurd Hoshyar Zebari.

Maliki je razljutio kurdske čelnike, optuživši ih da “štite teroriste” nakon što su pripadnici skupine Islamska država u junu poharali sjeverni Irak.

Zebari je, također, pozvao svjetske čelnike da „pruže podršku njegovoj zemlji nakon što je IS pogubio američkog novinara otetog u Siriji“ i upozorio da je “skupina Islamska država prijetnja za cijeli svijet, a ne samo iračke manjine koje nemilosrdno ubija”.

Iračka vlada je izrazila zabrinutost zbog izvještaja da pripadnici IS-a krijumčare naftu i upozorila da bi kupovina te nafte mogla pomoći njihovom finansiranju.

Bagdad je poručio da samo nadležno iračko ministarstvo ima pravo prodavati naftu i upozorio da bi kupci mogli biti kažnjeni.

Islamska država zauzela je pet naftnih polja na sjeveru Iraka. Predviđen je sastanak sa iračkim predsjednikom i dosadašnjim premijerom, kao i novim mandatarom vlade o situaciji u Iraku.

Italija i Njemačka o naoružavanju Kurda

U Irak je stigao italijanski premijer Matteo Renzi. Nakon Bagdada, Renzi će posjetiti i Erbil, gdje će sa kurdskim dužnosnicima razgovarati i o mogućem naoružavanju pripadnika kurdskih snaga sigurnosti, koji se bore protiv skupine Islamska država.

I Njemačka razmišlja o naoružavanju kurdskih boraca.

”Možemo pretpostaviti da ćemo i dalje pružati vojnu pomoć, što može podrazumijevati i naoružanje. Velika Britanija, Italija i Francuska su već odlučile poslati takvu pomoć. To ćemo raditi u dogovoru sa našim evropskim i međunarodnim partnerima. Sretan sam zbog činjenice da će njemačka vojska nakon humanitarne pomoći u narednih nekoliko dana poslati i vojnu opremu”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u srijedu organizaciju međunarodne konferencije o prijetnji skupine Islamska država.

“Moramo osmisliti globalnu strategiju za borbu protiv te skupine koja je strukturirana, ima značajna finansijska sredstva, jako sofisticirano oružje i prijeti državama kao što su Irak, Sirija i Liban”, rekao je.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je u utorak da je broj boraca IS-a u Siriji premašio 50.000 i da je samo u julu regrutirano novih 6.000 pripadnika.

Ta skupina koja sije teror na područjima koje kontrolira, posljednjih desetak dana na meti je američkih zračnih napada na sjeveru Iraka.

Stotine izbjeglih jezida stiglo u Tursku

Više stotina iračkih jezida koji bježe od napada pripadnika Islamske države, nakon 17 dana teškog putovanja, stigli su u Tursku.

Nakon bijega od sigurne smrti jezidske izbjeglice se svakodnevno suočavaju sa neuvjetnim životom, i u strahu su da bi visoke temperature i nehigijenski uvjeti života mogli doprinijeti pojavi zaraznih bolesti, piše Anadolija.

Jezidske izbjeglice su napustile svoje domove i prvobitno došle do planine Sinjar, nakon toga u irački grad Zaho. Neke od njih nisu uspjele preći granični prijelaz Habur jer nisu imale pasoše. Zbog toga su bile primorane prelaziti do Turske planinskim putevima.

Žene sa djecom u naručju, osobe sa povrijeđenim i starim osobama na leđima, prizor je koji se vidio u pograničnom selu gdje su izbjeglice ušle u Tursku.

Među 600 jezidskih izbjeglica koje su stigle u Tursku najviše je žena i djece. Na sigurno područje stigli su u veoma lošem stanju, iscrpljeni nakon teškog putovanja planinskim putevima.

Jezidske izbjeglice su prihvatili stanovnici sela Ortasu, pružili im hranu, vodu, lijekove te su napravili i šatore u svojim dvorištima.

Irhan Hirto (60) kazao je da su proživjeli patnju zbog napada pripadnika IS-a.

“Mnogo smo patili. Vidjeli smo i djecu koja su umrla od žeđi. U selu Koco su pobili sve. Sedamnaest dana smo na putu. Danima smo hodali”, ispričao je Hirto.

Izvor: Al jazeera i agencije