Kurdski lider traži povlačenje PKK

Prisustvo PKK u Iraku, grupe za koju Ankara i SAD kažu da je „teroristička organizacija“, „trn“ za iračke Kurde (AP)

Regionalna vlada iračkih Kurda pozvala je Radničku partiju Kurdistana (PKK) da se „povuče“ sa njene teritorije kako bi se spriječile pogibije civila, a nakon kampanje turskih zračnih udara protiv ove grupe.

U saopćenju od subote, kurdski predsjednik Massoud Barzani je kazao kako PKK „treba povući svoje borce iz kurdske regije kako bi se osiguralo da civili Kurdistana ne postanu žrtve borbi i sukoba“.

On je u saopćenju također osudio turske udare zbog bombardiranja civila, nakon izvještaja da su civilni domovi oštećeni u zračnim udarima na sjeverozapadu Iraka, te pozvao obje strane da nastave sa mirovnim pregovorima.

„Mi osuđujemo bombardiranje koje je dovelo do civilnih žrtava u kurdskoj regiji i pozivamo Tursku da ne ponavlja bombardiranje civila“, dodaje se u saopćenju.

Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr iz turskog Kilisa javlja kako regionalna vlada iračkih Kurda ima „veoma dobre odnose“ sa Turskom.

Istakla je kako je prisustvo PKK u Iraku, grupe za koju Ankara i SAD kažu da je „teroristička organizacija“, „trn“ za iračke Kurde.

Dogovor sa SAD-om

Ove podjele „idu na ruku“ oružanoj grupi Islamskoj državi Irak i Levant (ISIL) koja i dalje kontrolira velike dijelove teritorija Iraka i Sirije.

Ranije u subotu je Sedar Sitar, irački aktivista PKK-a, za agenciju AP kazao kako je u turskim udarima uništeno najmanje šest domova u gradu Zargelu, pri čemu je poginulo najmanje osam civila, dok ih je ranjeno 12.

Turska je pokrenula zračne udare na kampove kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka prošle sedmice, prve od pokretanja mirovnih pregovora sa Kurdima 2012. godine.

Zračni udari su počeli u vrijeme kada su SAD i Turska objavili glavne teze dogovora o pomoći borbi odbacivanja ISIL-a sa pojasa teritorije koji ova grupa kontrolira duž sirijsko-turske granice, na čije je mjesto došla umjerenija pobunjenička grupa koja ima podršku Washingtona i Ankare.

Izvor: Al Jazeera i agencije