Kurdistan: U brak samo nakon 18. godine

Ministarstvo za vjerska pitanja iračke regije Kurdistan predlaže da se za sklapanje braka uvede starosna granica od 18 godina. Prijedlog će uskoro iznesen pred Parlament te regije. Međutim, neki vjerski autoriteti smatraju da se taj prijedlog kosi sa šerijatskim pravilima.

Ummu Aisha se udala sa svega 16 godina. Nije zadovoljna time što Ministarstvo za vjerska pitanja iračkog Kurdistana želi odrediti starosnu dob od 18 godina kao uvjet za sklapanje braka. Ona, kao i mnogi drugi u Kurdistanu, smatra da ranije sklapanje braka ima svoje prednosti.

“Pitanje spremnosti za stupanje u brak je individualna stvar i nema veze sa starosnom dobi. Netko i u 15. godini života može biti i psihički i fizički spreman za brak. Smatram da je to pitanje koje se tiče običaja i tradicije društva”, smatra Ummu.

Prijedlog o određivanju starosne granice kao uvjeta za stupanje u brak dolazi nakon sastanka predstavnika Ministarstva za vjerska pitanja, unije islamskih učenjaka i predstavnika pravosuđa. Brojna su upozorenja da je u posljednje vrijeme broj razvoda braka u porastu.

Stav Vijeća za fetve

“Sve strane su složne o tome da je starosna dob od 18 godina odgovarajuća za stupanje u brak. Nadamo se da će kurdistanski Parlament donijeti zakon koji će ovaj prijedlog pretvoriti u zakonsku odredbu. Časni Kur'an nigdje ne precizira s koliko godina starosti osoba postaje spremna za stupanje u brak. Stoga smo odlučili osloniti se na mišljenje i stav kurdistanskog Vijeća za fetve”, rekao je Marjavan Naqshibendi, glasnogovornik Ministarstva za vjerska pitanja.

Ovaj prijedlog je izazvao raspravu među islamskim učenjacima. Neki od njih kategorično odbijaju takav prijedlog i smatraju da se on kosi sa šerijatskim propisima.

“Islamski učenjaci ne dijele navedeno mišljenje. Naprotiv, mnogi se protive. Dominantno je mišljenje prema kojem djevojka dostizanjem biološke punoljetnosti postaje spremna za udaju”, kaže Muhammad al-Kurdi, stručnjak za islamsko pravo.

Sada se čeka da regionalni Parlament donese novi zakon. Ali, u zemlji gdje dominiraju tradicija i običaji, bit će potrebno mnogo truda da se on provede u djelo.

Izvor: Al Jazeera i agencije