Kurdi upozoravaju na prekid humanitarne pomoći

Prekinute su i sve aktivnosti svih međunarodnih organizacija zbog povlačenja osoblja, navele su kurdske vlasti (EPA)

Kurdske vlasti u Siriji upozorile su da je “potpuno obustavljena” humanitarna pomoć na području pod njihovom kontrolom na sjeveru Sirije, gdje je Turska nedavno pokrenula vojnu ofenzivu protiv kurdskih boraca, javlja Beta prenoseći od AFP-a.

“Pogoršava se situacija s raseljenima na tom području zbog (turske) agresije i potpuno je obustavljena humanitarna pomoć, kao i sve aktivnosti svih međunarodnih organizacija zbog povlačenja njihovog osoblja”, navele su kurdske vlasti.

Turska vojna ofenziva naišla je na osudu velikog dijela međunarodne zajednice, konstatira AFP.

Istodobno, Bijela je kuća pod sve snažnijim pritiskom da se pozabavi turskom vojnom invazijom na sjever Sirije, potaknutom Trumpovom prošlotjednom odlukom da povuče američke vojnike iz te regije.

Trumpu svejedno ko će pomoći Kurdima

Među Trumpovim je najžešćim kritičarima čelnik većine u Senatu Mitch McConnell, inače predsjednikov saveznik, koji je SAD optužio za napuštanje Kurda i dozvoljavanje Iranu i Rusiji da iskoriste vakuum koji su ostavili iza sebe.

No, čini se da sam predsjednik Trump nije zabrinut. Na Twitteru je napisao: “Svejedno mi je tko želi pomoći Siriji u zaštiti Kurda: Rusija, Kina ili Napoleon Bonaparte.”

Prethodno se oglasio i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, rekavši kako cilj operacija koje ta zemlja provodi na sjeveru Iraka i u Siriji nikad nije teritorijalni integritet i suverena prava tih država.

Prema njegovim riječima, koje prenosi Anadolija, “operacija Turske na sjeveru Sirije nije usmjerena protiv Kurda nego protiv terorističkih skupina”.

Izvor: Al Jazeera i agencije