Kurdi tvrde da su osvojili granični prijelaz prema Turskoj

Komandant kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) tvrdi da su njegove snage zauzele strateški grad Tal Abyad u provinciji al-Raqqa.

Kurdski borci, uz pomoć opozicionih sirijskih jedinica, ušli su u grad nakon što su opkolili snage grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) sa tri strane, javio je ranije reporter Al Jazeere.

Kurdska zastava zamijenila je zastavu ISIL-a na strateškom brdu iznad grada.

Izvori su ranije javili da su kurdski borci uspjeli osvojiti strateško brdo, tri kilometra udaljeno od centra grada, nakon borbi sa ISIL-om.

Dodaje se da se nakon osvajanja tog brda centar grada našao u dometu artiljerije kurdskih snaga.

Ovaj napredak kurdskih snaga uslijedio je nakon zračnih napada koalicijskih snaga na položaje ISIL-a u okolini grada.

Hiljade izbjeglica

Zauzimanje Tal Abyada omogućava Kurdima da povežu teritorije koje drže pod kontrolom na sjeveru Sirije, čime bi prekinuli puteve opskrbe do Raqqe, glavnog uporišta ISIL-a u Siriji.

Koalicione snage predvođene SAD-om izvele su niz zračnih napada u kojima su gađani i naseljena mjesta u sirijskoj regiji Telabyad u blizini turske granice.

Zbog sukoba i zračnih napada na položaje ISIL-a nekoliko hiljada sirijskih izbjeglica napustilo je Tal Abyad i došlo na tursku granicu, navodi agencija Anadolija.

Hiljade žena, djece i starih osoba na sirijskoj granici čekaju ulazak u Tursku, a dnevne temperature iznad 40 stepeni im stvaraju dodatne poteškoće.

Turske pogranične snage i dalje vrše pojačane mjere sigurnosti na granici sa Sirijom, a samo nekoliko stotina metara od granice blizu tri hiljade sirijskih izbjeglica čeka odobrenje ISIL-a da pređe sirijsku granicu i dođe na tursku teritoriju.

U protekle dvije sedmice preko graničnog prijelaza Akcakale u Tursku je ušlo blizu dvadeset hiljada sirijskih izbjeglica. Na zbrinjavanju izbjeglica rade ekipe turske Uprave za vanredne situacije i drugi nadležni timovi.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije