Kurdi: Turska ofanziva će utjecati na borbu protiv ISIL-a

Turski predsjednik je najavio pokretanje ofanzive na teritorije pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije (EPA)

Glavna vojna formacija sirijskih Kurda reagirala je na prijetnje Ankare novom ofanzivom u Siriji, saopćivši kako će bilo kakva turska operacija utjecati na njihovu borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Jedinice za zaštitu naroda – YPG, partneri SAD-a u borbi protiv ISIL-a u Siriji, također su podsjetile kako Washington ima “obaveze” prema Kurdima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je najavio pokretanje ofanzive na teritorije pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije “u narednim danima”.

Ankara smatra YPG terorističkom grupom, ali te jedinice su kičma Sirijskih demokratskih snaga – SDF, arapsko-kurdske koalicije koja ima podršku SAD-a, navode agencije.

Privremeno obustavljena ofanziva

“Prijetnje se podudaraju s napredovanjem naših snaga protiv terorista i ulaska u grad Hajin”, rekao je glasnogovornik YPG-a Nouri Mahmoud.

Hajin je među posljednjim teritorijama ISIL-a na istoku Sirije, nedaleko od granice s Irakom.

Mahmoud je naveo kako će bilo kakav napad na sjeveru Sirije “bez ikakve sumnje” direktno utjeicati na bitku za Hajin te da će se kurdski borci iz Hajina vratiti kako bi “branili svoju regiju i svoje porodice”.

Sirijske demokratske snage su krajem oktobra već privremeno obustavile ofanzivu protiv ISIL-a zbog turskog bombardiranja kurdskih položaja na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije