Kurdi raspoređuju vojsku zbog prijetnje Iraka

Iračke snage kreću se u dva pravca: prema južnoj i zapadnoj strani grada (AP)

Regionalna vlada Kurdistana rasporedila je desetke hiljada boraca u gradu Kirkuku kako bi se suprotstavili mogućoj prijetnji iračkih snaga, kazao je potpredsjednik te regije Kosrat Rasul.

“Deseci hiljada kurdskih pešmergi i sigurnosnih snaga već se nalaze u Kirkuku i oko njega. Najmanje 6000 dodatnih pripadnika pešmergi od sinoć je raspoređeno kako bi se suprotstavili prijetnji iračkih snaga”, poručio je Rasul.

Pešmergama je naređeno da se brane po svaku cijenu, napisao je na Twitteru Hemin Hawrami, pomoćnik regionalnog predsjednika Masouda Barzanija.

Tenzije između Erbila i Bagdada

Stanje pripravnosti uvedeno je nakon što su iračke trupe pokrenule operacije zauzimanja položaja koje drže Kurdi u toj regiji bogatoj naftom, o kojoj se spore Bagdad i irački Kurdi.

Tenzije između centralne i regionalne vlade porasle su zbog prošlomjesečnog referenduma o kurdskoj nezavisnosti.

“Iračke oružane snage napreduju kako bi ponovno zauzele svoje vojne položaje izgubljene u događajima od juna 2014”, kazao je za AFP irački general, koji je insistirao na anonimnosti.

Izvori u Kirkuku potvrdili su za Al Jazeeru da se iračke snage kreću u dva pravca: prema južnoj i zapadnoj strani grada.

U nekim mjestima iračke snage približile su se na dva ili tri kilometra od položaja kurdskih pešmergi, izvijestio je iz Erbila Charles Stratford, reporter Al Jazeere.

AFP podsjeća da je 2014. grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) u naletu zauzela područja sjeverno i zapadno od Bagdada i da su se tada mnoge jedinice Vojske Iraka raspale, a kurdske snage, poznate kao pešmerge, umjesto njih preuzele te položaje.

Izvor: Agencije