Kurdi protjerali ISIL iz 20 sirijskih sela

Kurdske milicije su ubile najmanje 12 boraca ISIL-a (AFP)

Sirijski kurdski borci potjerali su u nedjelju pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant iz dvadesetak sela u pokrajini Hasake, na sjeveroistoku zemlje, izvijestili su Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) i jedna kurdska politička stranka.

Jedinice za zaštitu naroda (YPG, kurdske milicije u Siriji) vodiliesu ofanzivu protiv ISIL-a u koordinaciji s međunarodnom koalicijom predvođenom Sjedinjenim Američkim Državama koja od septembra izvodi zračne napade u Siriji, prenosi SOHR.

U subotu navečer je YPG pokrenuo napad kako bi preuzeo položaje ISIL-a u gradu Tal Hasmi, pojasnio je SOHR.

Napredak Kurda

Zatim je uspio napredovati i preuzeti dvadesetak sela, farmi i naselja u tome području, prenosi Hina.

Najmanje 12 boraca ISIL-a poginulo je u borbama koji su trajale i u poslijepodnevnim satima. Nisu poznati mogući gubici Kurda, dodao je SOHR.

“To je jedna od najvećih operacija YPG-a u posljednje vrijeme”, rekao je glasnogovornik Kurdske demokratske unije (PYD) , glavne kurdske stranke u Siriji. “Spremni su se boriti protiv ISIL-a”, dodao je.

Grupa Islamska država Irak i Levant je iskoristila građanski rat koji bijesni u Siriji gotovo četiri godine da bi preuzela velika područja zemlje, kao i u Iraku i tamo proglasila halifat.

Izvor: Agencije