Kurdi pristali na povlačenje sa tursko-sirijske granice

Prema dogovoru, Turska pristaje dati kurdskim snagama 120 sati da se povuku sa tursko-sirijske granice kako bi omogućile Ankari da napravi takozvanu „sigurnu zonu“ (EPA)

Visokopozicionirani kurdski zvaničnik kazao je kako će se njihove snage povući iz pograničnog područja u skladu sa američko-turskim dogovorom nakon što Turska omogući evakuaciju preostalih boraca i civila iz gradova koji su pod opsadom na sjeveroistoku Sirije.

Redur Khalil, zvaničnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje predvode Kurdi, izjavio je kako će plan evakuacije iz grada Ras al-Ain biti pokrenut u nedjelju ukoliko ne bude nekih odgoda, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Snage SDF-a čine većinom borci iz kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), grupe koju Ankara smatra „terorističkom“ i povezanom sa kurdskim separatistima na turskoj teritoriji.

Petodnevni prekid vatre, postignut kroz pregovore turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i američkog potpredsjednika Mikea Pence, većinom je poštivan duž turske granice sa Sirijom u subotu uprkos optužbama o kršenjima koje su iznijele snage koje su uz Tursku, kao i kurdski borci.

Sporna površina

Prema dogovoru, Turska pristaje dati kurdskim snagama 120 sati da se povuku sa tursko-sirijske granice kako bi omogućile Ankari da napravi takozvanu „sigurnu zonu“. Dogovor nije precizirao kolika treba biti teritorija sa koje se treba izvršiti povlačenje.

Khalil, zvaničnik SDF, izjavio je kako će se njegove snage povući 30 kilometara od granice nakon planirane evakuacije.

On je naveo kako će se tek tada njegove snage povući iz područja od 120 kilometara između gradova Ras al-Ain i Tal Abyad.

Ovo je prvi put da su kurdske snage javno priznale kako će se povući sa granice, navodeći kako je to koordinirano sa Amerikancima.

Raniji dogovori SAD-a i Turske oko „sigurne zone“ duž sirijsko-turske granice bili su problematični zbog različitih definicija područja povlačenja.

Khalil je izjavio kako se djelimična evakuacija izvela ranije u subotu iz Ras al-Aina nakon mnogo odugovlačenja i uz američku koordinaciju.

Ubijen turski vojnik

Jedan pripadnik turskih oružanih snaga je ubijen, a još jedan ranjen nakon napada grupacije YPG na sjeveroistoku sirijskog Tal Abyada, objavilo je Ministarstvo odbrane Turske u nedjelju.

U saopćenju se navodi kako je napad izveden protivtenkovskim i lakim naoružanjem na turske vojnike koji su bili na misiji izviđanja i prismotre u Tal Abyadu.

Dodaje se kako je napad odbijen i kako Turska ostaje posvećena primirju uprkos kršenjima.

Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu 9. oktobra s ciljem progona boraca YPG-a iz ove regije. Kampanja „Izvor mira“ također je imala segment povratka sirijskih izbjeglica, naveli su turski zvaničnici.

No, postoje strahovi kako bi ofanziva mogla dovesti do masovnog raseljavanja ljudi i povratka oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS).

U subotu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao kako će Turska nastaviti sa ofanzivom i „razbijati glave“ kurdskih boraca ukoliko se u potpunosti ne provede dogovor o povlačenju.

„Ako bude radio, dobro je. Ako ne, nastavit ćemo razbijat glave terorista minutu nakon što prođe 120. sat od prekida vatre“, poručio je on pred pristalicama u centralnoj turskoj provinciji Kayseri.

Izvor: Al Jazeera i agencije