Kurdi prihvatili sporazum o primirju s Turskom

Dogovoreno je primirje, koje će trajati pet dana, kako bi se kurdske snage povukle sa sjevera Sirije (EPA)

Sirijske demokratske snage – SDF, u kojima glavnu ulogu imaju kurdske Jedinice narodne zaštite – YPG, prihvatile su sporazum o primirju s Turskom, koji vrijedi za manji dio sjeverne Sirije te će učiniti sve što je potrebno da on funkcionira.

Takvu informaciju potvrdio je zapovjednik SDF-a Mazloum Abdi u telefonskoj izjavi za Ronahi TV.

Prema njegovim riječima, “sporazum je tek početak, koji neće ispuniti ciljeve Turske”, koja je pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije prošloga tjedna, javlja Hina, pozivajući se na Reuters.

Abdi je dodao kako je sporazum ograničen na prostor sjeverne Sirije, između gradova Ras al-Aina i Tal Abyada.

Velika vijest za Trumpa

Prethodno su američki potpredsjednik Mike Pence i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan postigli sporazum o zaustavljanju turske ofenzive na sjeveroistoku Sirije.

Erdogan je pohvalio je suradnju sa SAD-om na postizanju primirja.

“Gospodine predsjedniče, još mnogo života bit će spašeno kada porazimo terorizam koji je smrtni neprijatelj čovječanstva”, napisao je Erdogan na Twitteru, u odgovoru na objavu američkog predsjednika, u kojoj je Trump sporazum nazvao “velikom viješću”.

“Uvjeren sam da će ovaj zajednički napor promovirati mir i stabilnost u našoj regiji”, dodao je Erdogan.

Za ukidanje sankcija trajni prekid vatre

Pence je, nakon četverosatnog razgovora s Erdoganom u Ankari, rekao da je dogovorena petodnevna pauza u vojnim operacijama, kako bi se dozvolilo povlačenje sirijskih Kurda, koji su saveznici SAD-a u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant – ISIL.

“Turska i SAD postigli su dogovor o potpunom uništenju ISIL-a na sjeveroistoku Sirije”, kazao je Pence, dodavši da će njegova zemlja pomoći i u povlačenju YPG-a.

“SAD će olakšati povlačenje pripadnika YPG-a iz sigurne zone u Siriji. Naš je cilj osigurati povlačenje YPG-a u sljedećih 120 sati. To je već počelo”, rekao je Pence, javlja Anadolija.

Navodi se da će sankcije SAD-a Turskoj biti ukinute čim bude obustavljena operacija na sjeveru Sirije.

“Kad bude uspostavljen trajni prekid vatre na sjeveroistoku Sirije, bit će ukinute ekonomske sankcije Turskoj”, kazao je Pence.

Odgovorio mu je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, navodeći kako će Turska okončati operaciju na sjeveru Sirije tek nakon što pripadnici YPG-a napuste to područje.

“Suglasni smo u vezi s prikupljanjem teškog oružja YPG-a, uništavanjem njihovih položaja i utvrda. Privremena obustava operacije ne znači povlačenje naših vojnika i naših snaga. Tamo ćemo i dalje biti, nastaviti djelovati. Predsjedniku SAD-a Trumpu jasno smo rekli da nećemo pregovarati s bilo kakvim teroristima”, rekao je Cavusoglu.

Damasku je sporazum ‘neodređen’

U razgovorima s turskim dužnosnicima sudjelovali su i državni tajnik Mike Pompeo i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

Agencije navode da su američki dužnosnici došli u Ankaru kako bi upozorili Erdogana da će se suočiti s dodatnim američkim sankcijama ako ne zaustavi ofenzivu u Siriji.

Dvije strane složile su se o značaju funkcionalnosti sigurne zone u Siriji u cilju rješavanja pitanja nacionalne sigurnosti Turske.

“Sigurnu zonu primarno će održavati Oružane snage Turske, a dvije strane povećat će suradnju u svim aspektima njene uspostave”, rečeno je u zajedničkom priopćenju.

Oglasio se i službeni Damask, koji je ocijenio da je sporazum o prekidu vatre neodređen te da ne može prihvatiti novi irački Kurdistan u Siriji.

Sirijski zvaničnici su rekli da je Damask poduzeo “važne korake” sa SDF-om, predvođenim Kurdima, ali da ima još pitanja koja ne mogu odjednom da budu riješena, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije