Kurdi ponovo zauzeli rafineriju od ISIL-a

Žrtve u naftom bogatom Kirkuku žestok su udar iračkim Kurdima, koji su na prvoj fronti borbe protiv ISIL-a (Al Jazeera)

Kurdske snage u subotu su ponovo zauzele rafineriju koja je nakratko bila pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant, izvijestio je visoki dužnosnik policije u Kirkuku.

“Vojne snage iračkih Kurda su, uz podršku savezničkih aviona, pokrenule napad i istjerale pripadnike ISIL-a iz rafinerije Kabaz blizu Kirkuka”, rekao je za agenciju DPA brigadir Sarhad Kader, izvijestivši da je u akciji ubijeno 40 ISIL-ovaca te da su zaplijenjena dva oklopna vozila koja su pripadala ovoj grupi.

Pripadnici ISIL-a zauzeli su pprethodno manju rafineriju blizu Kirkuka, na sjeveru Iraka, u kojoj je radilo 15 radnika, objavili su sigurnosni i izvori iz državne naftne kompanije u toku dana.

Dvojica čelnika kompanije North Oil Co potvrdila su da su pripadnici ISIL-a zauzeli rafineriju u Kabazu i da su radnici “nestali” te da je kompanija izgubila kontakt s njima.

Žestok udar na Kurde

ISIL je prošlog ljeta zauzeo najmanje četiri manja naftna polja na sjeveru Iraka i počeo prodavati sirovu naftu i benzin radi finansiranja svojih operacija.

U petak je u sukobima krudskih snaga s pripadnicima ISIL-a poginuo visokopozicionirani kurdski vojni i osam njegovih boraca.

Žrtve u naftom bogatom Kirkuku žestok su udar iračkim Kurdima, koji su na prvoj fronti borbe protiv ISIL-a.

Ova oružana grupa osvojila je trećinu Iraka i Sirije u munjevitom ratu prošle godine.

Ubijeni komandant je kurdski brigadni general Shirko Fatih, a on i njegovih osam boraca su poginuli kada su pripadnici ISIL-a napali pozicije boraca Pešmergi, kazao je brigadir Khatab Omar u petak.

ISIL je proglaso halifat srednjovjekovnog tipa u dijelovima Iraka i Sirije i najveća je prijetnja stabilnosti Iraka, velikog proizvođača nafte, od pada Saddama Husseina 2003. godine.

Koalicija izvela 27 udara

SAD i saveznici izveli su 27 zračnih udara na pripadnike i položaje ISIL-a u Iraku i Siriji u protekla dva dana, saopćile su u subotu zajedničke snage koje rukovode operacijom.

Deset od 17 udara u Iraku pogodili su naftni centar Kirkuk, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

U Sirij su mete napada uglavnom bili položaji ISIL-a u blizini pograničnog grada Kobani.

U međuvremenu je američka Centralna komanda saopćila da je stručnjak ISIL-a za hemijsko oružje ubijen u zračnom napadu koalicionih snaga prošlog vikenda u blizini Mosula, u Iraku.

U zračnom napadu prošle subote poginuo je Abu Malik, čija je obuka obezbijedila ISIL-u stručnost u vezi s hemijskim oružjem, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije