Kurdi odbili poziv svog lidera da se razoružaju

Turska vlada mora da "pokaže iskrenost" odustajanjem od zakona kojim se povećavaju ovlaštenja policije (AP)

Kurdski pobunjenici odbili su danas poziv svog lidera da polože oružje, navodeći da turska Vlada mora prvo da preduzme korake na unapređenju demokratije i povuče kontroverzni zakon o sigurnosti o kome se raspravlja u parlamentu.

Saopćenje koje je prenijela prokurdska agencija Firat uslijedilo je kao odgovor na poziv zatvorenog vođe Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdullaha Ocalana svojoj stranci da održi vanredni kongres na proljeće na kome bi donijela “historijsku odluku” u cilju okončanja oružane borbe.

Pobunjenici su poručili da su već primijenili prekid vatre u sklopu mirovnih napora na okončanju 30-godišnje krvave pobune, naveo je AP.

Baze u Iraku

Turska vlada mora da “pokaže iskrenost” odustajanjem od zakona kojim se povećavaju ovlaštenja policije, dodaje se u saopćenju.

Turski zvaničnici počeli su razgovore sa Ocalanom 2012. radi okončanja konflikta u kome je na desetine hiljada ljudi izgubilo život od 1984. godine. 

Ocalan je proglasio prekid vatre 2013. i naložio PKK da povuče borce u baze na sjeveru Iraka.

Prekid vatre je još na snazi, ali je PKK zaustavila povlačenje nekoliko mjeseci kasnije, navodeći da Turska nije preduzela korake kojima bi uzvratila, navela je američka agencija.

Ocalan, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Turskoj, u subotu je pozvao svoje sljedbenike da u proljeće održe vanredni kongres i donesu odluku o razoružanju.

U izjavi koju je u televizijskom prenosu pročitao parlamentarni zastupnik prokurdske Narodne demokratske partije, navodi se da je to ključni korak u okončanju tridesetogodišnjeg sukoba između turske Vlade i Kurda.

Izvor: Agencije