Kurdi ne odustaju od referenduma o nezavisnosti

'Nikad se nećemo vratiti neuspjelom partnerstvu s Bagdadom', kazao je Barzani (EPA)

Irački Kurdi provest će referendum o nezavisnosti u ponedjeljak jer partnerstvo s Bagdadom nije uspjelo, rekao je predsjednik pokrajinske vlade iračkog Kurdistana (KRG) Masoud Barzani u nedjelju.

Irački Kurdi tražit će razgovore sa centralnom vladom pod šiitskim vodstvom kako bi se proveo očekivani pozitivni ishod referenduma, čak i ako će trajati dvije godine ili više, kako bi riješili teritorijalne sporove i sporove o podjeli prihoda od nafte prije nezavisnosti, rekao je Barzani na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Erbilu, prenosi Hina.

“Nikad se nećemo vratiti neuspjelom partnerstvu s Bagdadom”, rekao je on te dodao da je Irak postao “teokratsko, sektaško društvo” a ne demokratsko kakvo je trebalo postati nakon rušenja Saddama Husseina.

Protivljenje Bagdada

Irački premijer Haider al-Abadi u televizijskom obraćanju u nedjelju govorio je o referendumu kojemu se njegova vlada protivi te ga smatra protuustavnim. Referendum bi “mogao voditi etničkim podjelama te izložiti Iračane katastrofalnim opasnostima koje poznaje jedino Bog”, upozorio je.

Barzani je odbacio zabrinutost iračkih snažnih susjeda, Irana i Turske, da bi referendum mogao destabilizirati regiju obvezujući se na poštivanje zakona na međunarodnim granicama te da neće tražiti prekrajanje regionalnih granica.

Iranske vlasti obustavile su zračni promet na međunarodnim aerodromima u Erbilu i Sulejmaniji, u iračkome Kurdistanu, na zahtjev Bagdada, prenosi novinska agencija Fars.

“Turska nikada neće tolerirati ikakvu promjenu statusa niti ikakvu novu formaciju na svojim južnim granicama”, rekao je turski premijer Binali Yildrim u nedjelju. “KRG će biti odgovoran za razvoj događaja nakon referenduma”, dodao je.

Izvor: Agencije