Kurdi napreduju uz pomoć američkih zračnih udara

Kurdske snage, poznatije kao Pešmerge, vratile su kontrolu nad dijelom strateški važne branom u Mosulu i tri obližnja manja grada, koje su borci skupine Islamska država zauzeli prošloga tjedna. Tome su prethodili višestruki zračni udari američkih snaga na njihove položaje.

Uprkos izvještajima na društvenim mrežama prema kojima su kurdske snage u potpunosti preuzele kontrolu nad branom od snaga skupine Islamska država, izvori su kazali za Al Jazeeru u kasnim večernjim satima u nedjelju da se borbe nastavljaju.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javlja da Pešmerge s naporom napreduju.

”Čuli smo eksplozije iz samog grada [Telskufa]. Kako smo saznali od pripadnika Pešmergi, borci skupine Islamska država iza sebe ostavljaju bombe postavljene uz put kako bi ih usporili. Međutim, borci skupine Islamska država su se povukli. Unatoč tome, grad jutros nije bio pod kontrolom Pešmergi. Šarafijja je jedan od tri kršćanska grada koje su Pešmerge uspjela ponovno zauzeti. Dakle, kurdske snage napreduju, ali ovu bitku ne vode same. Američka vojska je u zraku iznad njih. Iz aviona i bespilotnih letjelica gađa položaje skupine Islamska država”, javlja Khodr.


Iračani bježe na kurdske teritorije

”Ne smijemo zaboraviti da su kurdske snage slabo opremljene i obučene, tako da bez pomoći američke vojske ne bi bile u stanju ovoliko napredovati.”

Kurdske snage bore se na još jednom frontu, između Mosula i Erbila. Pripadnici skupine Islamska država nalaze se samo 40 kilometara od Erbila, glavnog grada kurdske regije.

”Dobro su naoružani i obučeni. Borba neće biti laka. A ne smijemo zaboraviti ni da ta grupa kontrolira otprilike trećinu teritorije Iraka. Za sada nema plana kako ih poraziti na terenu. Za to će biti potrebno partnerstvo, a kurdske snage neće biti u mogućnosti da se bore u sunitskim područjima. Skupina Islamska država kontrolira Mosul i Tikrit, a to su sunitska područja, zbog čega će im trebati sunitski partneri na terenu. Međutim, njihove plemenske vođe poručile su da se neće boriti dok ne dobiju svoja prava od centralne Vlade u Bagdadu”, javila je Khodr.

Dok je Irak zahvaćen kaosom od 9. lipnja, početka ofenzive skupine Islamska država, velike sile pojačale su napore ou vezi s prekidom financiranja pobunjenika, naoružavanja Kurda i pružanja pomoći desecima tisuća siromašnih osoba raseljenih zbog nasilja.

U prvom pokušaju preuzimanja brane u Mosulu, koja je u rukama skupine Islamska država od 7. kolovoza, kurdski borci pokrenuli su napad uz podršku američkog zrakoplovstva za nadzor te vitalne infrastrukture, potvrdio je u nedjelju kurdski vojni dužnosnik, general Abdul-Rahman Korini.

Izjavio je da su kurdski borci uspjeli „preuzeti nadzor s istočne strane brane“, usmrtivši nekoliko pripadnika skupine Islamska država.

SAD je objavio da je uz pomoć borbenih aviona i bespilotnih letjelica izveo devet udara blizu brane, u kojima su uništena ili oštećena četiri oklopna vozila za prijevoz postrojbi, sedam oklopnih vozila, dva transportna vozila Humvee i jedno oklopno.

Brana opskrbljuje vodom i strujom veći dio regije i neophodna je za navodnjavanje prostranih poljoprivrednih površina, a pobunjenicima kontrola nad branom omogućuje i da poplave velike gradove nizvodno.

‘Lista za odmazdu’ u Siriji

Skupina Islamska država u Siriji je objavila  ”lista za odmazdu”  na kojoj se nalazi više od 70 sirijskih oporbenih lidera, umjetnika i intelektualaca, javlja Anadolija.

U pisanom priopćenju  koje potpisuje član islamskog pravnog komiteta IS-a Ebu Ayse al-Cezravi navodi se da se osuđuju “otpadnici iz vjere, agenti i oni protiv kalifata”, među kojima se nalaze imena političara, novinara, bivših zastupnika u parlamentu, umjetnika.

Cezravi poziva na ubojstva članova Nacionalne koalicije revolucionarnih snaga sirijske opozicije, članova Unije muslimanskih učenjaka Sirije, nezavisnih intelektualaca i sirijskih aktivista koji pružaju podršku Uniji islamske fronte, kao i onih koji rade za različite međunarodne obavještajne organizacije, jer su, kako se navodi, širili propagandu protiv skupine IS.

Pobunjenici koji siju strah u susjednoj Siriji, zahvaćenoj građanskim ratom, uspjeli su se domoći većeg dijela iračkog teritorija na sjeveru, zapadu i istoku, s obzirom na vojsku u raspadu.

U subotu je sirijska oporba tražila međunarodnu intervenciju, nakon što je Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila da su borci skupine Islamska država pogubili 700 ljudi, uglavnom civila, u jednom sirijskom selu.

Cameron strahuje od ‘Islamske države’

Britanski premijer David Cameron smatra kako pripadnici skupine Islamska država u Siriji i Iraku predstavljaju izravnu prijetnju Velikoj Britaniji, te najavljuje da njegova država mora upotrijebiti sve svoje „vojne kapacitete“ kako bi zaustavila njihov napredak.

Po konzervativnom čelniku, čije riječi prenosi Sunday Telegraph, Britanija, ipak, ne bi smjela rasporediti postrojbe u Iraku, nego razmisliti o mogućnosti suradnje s Iranom radi suočavanja s prijetnjom.

Cameron je upozorio na to da se Zapad suočava s „generacijskom borbom“.

„Ako ne budemo djelovali kako bismo zaustavili napad tog iznimno opasnog terorističkog pokreta, nastavit će jačati dok ulice Ujedinjenog Kraljevstva ne postanu meta. Priznajem da bismo trebali izbjeći slanje oružja za borbu ili okupaciju, ali moramo priznati da za bolju budućnost treba dugoročniji plan“, ocijenio je on.

Smatra kako „sigurnost može biti zajamčena samo ako se upotrijebe svi izvori – pomoć, diplomacija i vojne sposobnosti“, te dodaje da Britanija mora surađivati sa zemljama poput Saudijske Arabije, Katara, Egipta, Turske „i možda, čak, Iranom“.

Izvor: Al Jazeera i agencije