Kupovina preko ograda u Wuhanu

Kupci su stajali na stolicama iza plastične barijere kako bi vidjeli robu s druge strane i dovikivali se s trgovcima da saznaju cijenu (Reuters)

Stanovnici Wuhana u Kini, odakle je krenula pandemija korona virusa, razvili su novi način kupovine koji se uklapa u pravila socijalnog distanciranja u okviru suzbijanja virusa.

Naselja u gradu i dalje su pregrađena plastičnim pregradama visokim dva metra, postavljenim na početku krize kako bi se izolirale zajednice i primijenile mjere socijalnog distanciranja, zbog čega su građani kupovinu obavljali posredstvom interneta.

Međutim, stanovnici i trgovci u jednom od kvartova sada posluju preko tih barijera. Kupci su koristili aplikacije na mobilnim telefonima za plaćanje umjesto da rizikuju plaćanjem novčanicama.

Mjere potpune izolacije polako se ukidaju u Wuhanu, ali ne dovoljno brzo za neke stanovnike koji žele sami kupovati meso i svježe namirnice nakon sedmica u kojima su se oslanjali isključivo na kućne dostave.

Izbjeći opasnost od virusa

Na pregradama su visile table na kojima je pisalo šta se prodaje s druge strane. Prodavači su uglavnom nudili povrće, rižu, ulje i meso, a jedan je nudio i rakove, lokalnu poslasticu.

Pojedini supermarketi ponovo su otvorili svoja vrata u srijedu, a jedan je privukao veliki broj kupaca, koji su formirali dug red i držali se na metar i po jedni od drugih.

Neki od njih nosili su kabanice ili kape za tuširanje kako bi izbjegli opasnost od virusa, a svi su nosili maske i izgledali sretni jer su se konačno riješili naručivanja posredstvom interneta.

Jedan 68-godišnjak, koji je stajao u redu, rekao je da roba koju su volonteri dostavljali tokom potpune izolacije “nije bila svježa, nije izgledala dobro i nije imala dobar okus”.

“Ako sami odemo u supermarket, izbor će biti veći”, dodao je.

Wuhan se priprema za ukidanje potpune blokade 8. aprila, kada će stanovnicima biti dozvoljeno napustiti grad prvi put od 23. januara.

Izvor: Al Jazeera i agencije