Kup Italije: Drugoligaš sa osam Hrvata izbacio Romu

Džeko je promašio gol, golman Spezije ukrotio Pjanićev šut sa bijele tačke (EPA)

Nogometaši italijanskog drugoligaša Spezije, u čijim redovima igraju čak osmerica hrvatskih internacionalaca, priredili su iznenađenje pobijedivši u srijedu u osmini finala Kupa ove države favoriziranu Romu 4:2 nakon izvođenja jedanaesteraca.

Sa druge strane, u redovima “Vučice” igrala su dva reprezentativca Bosne i Hercegovine, Edin Džeko i Miralem Pjanić, koji su, kako se na kraju ispostavilo, bili tragičari meča.

Utakmica je nakon 120 minuta igre završila bez golova, nakon čega se pitanje pobjednika razriješilo izvođenjem kaznenih udaraca.

Za ekipu iz La Spezije golove su postigli Claudio Terzi, Nene, Juande i Gennaro Acampora, dok su za Romu bili precizni Daniele de Rossi i Lucas Digne.

Golman drugoligaša Leandro Chichizola je odbranio udarac Pjanića, dok je Džeko promašio gol.

U sastavu Spezije bilo je prijavljeno čak osam hrvatskih nogometaša, od kojih su peterica nastupila, a trojica su utakmicu pratila sa klupe za rezerve.

Vlasnik Rijeke

Mario Šitum, Ivan Martić i Darijo Čanađija su odigrali svih 120 minuta, Josip Brezovec je igrao do 66. minute, a Josip Mišić do 78. minute.

Na klupi su sjedili Mato Miloš, Simon Sluga i Marijan Ćorić.

Vlasnik Spezije je Gabriele Volpi, koji je i većinski vlasnik hrvatskog prvoligaša Rijeke, pa ne čudi što su Sluga, Brezovec, Miloš, Mišić i Čanadžija na stadion Alberto Picco stigli na posudbu sa Kantride.

Spezija će u četvrtfinalu Kupa igrati trećeligaša Alessandrije, koji je u utorak priredio iznenađenje i nakon produžetaka izbacio prvoligaša Genou.

U srijedu navečer je iznenađenje napravio i drugoligaš Capri, koji je sa 1:0 savladao Fiorentinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije