Kunu mijenja u euro: Hrvatska primljena u ERM2 mehanizam

Dogovoreno je da tečaj kune za euro bude 7,53450 s oscilacijama od maksimalno 15 posto (Igor Kralj / Pixsell)

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković u Banskim dvorima službeno je objavio kako je Hrvatska primljena u Europski mehanizam ERM2, tzv. čekaonicu za euro, u kojoj će Hrvatska provesti najmanje dvije godine prije nego euro zamijeni kunu i postane službena hrvatska valuta.

Europska centralna banka aktivirala je članstvo Hrvatske u Exchange Rate Mechanism (ERM 2), tzv. valutnu čekaonicu za euro, a odlučeno je da tečaj kune za euro bude 7,53450 s oscilacijama od maksimalno 15 posto, objavio je Banskim dvorima hrvatski premijer Andrej Plenković, prenijela je Anadolija.

Plenković je istaknuo kako je Hrvatska ekonomija već visoko eurizirana te da štednja stanovništva u eurima nikad nije pala ispod 66 posto, a prosjeku je u proteklih osam godina iznosila 71 posto.

Dodao je kako 66 posto inostranih gostiju dolazi iz europodručja, a hrvatski izvoz u 57-postotnom iznosu je usmjeren prema državama kojima je valuta euro.

‘Nastaviti smanjivati javni dug’

Hrvatska je popisivanjem ugovora u pristupanju te potvrdom na referendumu o pristupanju 2012. odlučila pristupiti eurozoni kada ispuni kriterije, kazao je premijer.

„Na putu za euro morat ćemo voditi računa o stabilnosti cijena, stabilnosti tečaja, državnim financijama, ne imati proračunski manjak, nastaviti smanjivati javni dug“, kazao je premijer.

Govoreći o iskustvima drugih zemalja, istaknuo je da su među najbržima bili Slovenija, Kipar i Malta koji su mehanizmu ERM2 bili manje od tri godine, dok je najduže bila Litvanija, 10,5 godina.

Premijer Plenković je kazao kako ne želi govoriti o rokovima, no izrazio je nadu kako će to biti u mandatu novoizabrane vlade kojoj će biti na čelu kao premijer.

Izvor: Agencije