Oglasi

Kunasek: Poseban strateški format za zapadni Balkan

Austrijski ministar odbrane je kazao da je na večeri s kolegama iz Evropske unije razgovarao o posebnom strateškom formatu.
Austrija je predložila da EU upotrijebi vojsku za podršku graničnoj službi Frontex u zaustavljanju migranata bez dokumenataEPA

Ministar odbrane Austrije Mario Kunasek najavio je, nakon neformalnog sastanka ministara odbrane Evropske unije u Beču, konferenciju s kolegama sa zapadnog Balkana 26. septembra u Grazu.

On je novinarima prenio da je na večeri s kolegama iz EU-a razgovarao o "posebnom strateškom formatu" koji bi omogućio da se razgovara i sa zemljama zapadnog Balkana.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini kazala je da je vođena korisna debata o zapadnom Balkanu, primijetivši da su te zemlje u Evropi percipirane u prošlosti kao nestabilna regija, a da se sada razgovara o pojačanoj saradnji.

Zaustavljanje migranata

Austrija je predložila da EU upotrijebi vojsku za podršku graničnoj službi Frontex u zaustavljanju migranata bez dokumenata.

Kunasek je, kako se navodi, predstavio plan na sastanku u Beču.

On je rekao da bi vojnici bili pod političkom kontrolom, izjavile su diplomate.

"Moramo efikasno zaštititi svoje granice", kazao je Kunasek novinarima poslije sastanka i dodao da postoji "pozitivna diskusija" o ovom prijedlogu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.