Oglasi

Kuna izazvala kvar na CERN-ovom akceleratoru

Životinja nije preživjela električni udar, a popravak na oštećenom akceleratoru će trajati nekoliko dana.
CERN je najveći svjetski centar za istraživanja u fizici elementarnih česticaEPA

Kuna koja se uvukla u postrojenje Velikog hadronskog sudarača, kojim upravlja Europska organizacija za nuklearna istraživanja u Ženevi, prouzročila je kratki spoj, koji je izazvao kvar na najvećem akceleratoru čestica na svijetu.

"LHC [Large Hadron Collider] je doživio ozbiljan električni poremećaj", objavio je CERN u dnevnom izvješću o aktivnostima.

CERN je istaknuo da je do kvara došlo zbog "kratkog spoja koji je na akceleratoru izazvala kuna", dodajući da je oštećen transformator od 66 kilovolta.

Životinja nije preživjela električni udar.

Popravak će trajati danima

Arnaud Marsollier, glasnogovornik CERN-a, izjavio je da će popravak trajati nekoliko dana. 

LHC, smješten na francusko-švicarskoj granici, obuhvaća tunel u obliku prstena dug 27 kilometara.

CERN je najveći svjetski centar za istraživanja u fizici elementarnih čestica, a u njemu je krajem 2009. godine počeo s radom Veliki hadronski sudarač.

Taj je uređaj najveća i najmoćnija eksperimentalna instalacija, a smješten je na dubini između 75 i 150 metara, te višestruko presijeca granicu Francuske i Švicarske.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.