Oglasi

Kumanovskoj grupi se sudi ispočetka

Optuženi za terorizam i oružani sukob prošle godine Kumanovu i na današnjem ročištu su negirali krivicu.
U novom postupku optuženo je 37 ljudiAl Jazeera

Krivični sud u Skoplju vratio je na početak postupak suđenja za 29 optuženih za terorizam i oružani sukob prošle godine u Kumanovu.

Suđenje se ponavlja zbog spajanja "Kumanovskog" sa slučajem "Munja" u kojem je osam osoba optuženo za davanje logističke podrške oružanoj grupi.

Prema informacijama iz Tužilaštva, osumnjičeni su oružanoj grupi u slučaju "Kumanovo" bili podrška kada je riječ o skloništu, hrani i informacijama u vezi sa policijskim aktivnostima.

Ukupno je trideset i sedam osoba u obnovljenom i objedinjenom postupku, negiralo krivicu.

U sukobu 9. maja 2015. u kumanovskom naselju Divo poginula su osmorica policajaca i desetorica pripadnika naoružane grupe, a većina optuženih je s Kosova.

Sporno vještačenje

Tužilac Naum Panovski, koji je i na prošlim suđenjima govorio o umiješanosti osumnjičenih i za prethodni napad na Policijsku stanicu u Gošincu i u događajima u Kumanovu, rekao je da se veliki dio optuženih poznavao odranije i da su u dužem vremenskom periodu bili u kontinuiranom kontaktu.

On je dodao da su optuženi identificirani pomoću kriminalističkog vještačenja, te da će Tužilaštvo u toku postupka dokazati da su optuženi krivi za djela za koja ih terete.

Advokat Shasivar Iseini, koji brani nekoliko osumnjičenih, smatra da Tužilaštvo ne može da se poziva na vještačenje urađeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, budući da isti organ tuži optužene.

On je zatražio da nezavisna institucija uradi verifikaciju prisluškivanih razgovora između optuženih, koji se smatraju dokazima i da dokaže da su originalni.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.