Kumanovo: Boban Ilić osuđen za smrt dječaka

Osnovni sud u Kumanovu nepravosnažno je osudio Bobana Ilića na šest godina zatvora zbog smrti četverogodišnjeg dječaka 2016. godine nakon svađe s njegovim ocem u bolničkoj čekaonici.

Otac preminulog djeteta osuđen je na šest, a dvoje njegovih rođaka na devet mjeseci zatvora zbog nasilja i oštećenja Ilićevog automobila metalnim šipkama.

U Skoplju je ranije održano nekoliko protesta građana zbog izmjene optužnice u tom slučaju.

Ilića su prvo teretili za ubistvo, ali je na kraju optužen za teško djelo protiv sigurnosti, ljudi i imovine u saobraćaju sa smrtnim posljedicama.

Žalba porodice

Advokat porodice Aliu najavio je žalbu na prvostepenu presudu.     

“Ovo je još jedan montirani slučaj. Sramota je izreći kaznu od šest godina zatvora za ovako ozbiljno krivično djelo. I pored toga što su nas svi uvjeravali da je prema Krivičnom zakonu predviđena kazna od četiri do 20 godina zatvora. Vidjeli smo da sud nije uzeo u obzir otežavajuće okolnosti, a to je gubitak malog Almira, i čak se drznuo osuditi njegovog oca i rođake na zatvorsku kaznu”, rekao je Asmir Alispahić, advokat porodice Aliu.

Ilić je 2016. godine automobilom pregazio dječaka iz Kumanova nakon rasprave s njegovim ocem u bolničkoj čekaonici u tom makedonskom gradu.

Zbog izmjene optužnice protiv Ilića prošlog mjeseca ostavku je podnio makedonski ministar pravde Bilen Saliji. Naveo je da je to učinio zbog pogoršanog povjerenja javnosti u pravosuđe nakon odluke suda da izmijeni optužnicu u slučaju smrti dječaka Almira Aliua.

Izvor: Al Jazeera