Kukić: Dočekom Kordiću, Čović negirao Ahmiće

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić danas je dočekan u rodnoj Busovači, gdje je priređeno slavlje povodom njegovog izlaska iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Kordića je dočekalo nekoliko stotina ljudi, među kojima je bio i Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Čelnici HDZ-a BiH u Busovači [Fena]

Iz HDZ-a BiH navode da su na dočeku Kordiću, osim Čovića, bili i Marinko Čavara i Borjana Krišto, potpredsjednici stranke, Lidija Bradara, članica Predsjedništva stranke kao i brojni drugi stranački zvaničnici iz svih krajeva BiH.

Protesti zbog dočeka Kordiću u Zagrebu

Prošle sedmice je gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić kazao da je počeo konsultacije u vezi sa zahtjevom bošnjačkih predstavnika u izvršnoj vlasti tog grada, koji su zatražili njegovu smjenu jer je prisustvovao dočeku Kordića u Zagrebu, nakon što je haški osuđenik oslobođen.

Izrazio je žaljenje jer je svojim činom uzburkao osjećaje Bošnjaka.

Kabinet reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH uputio je protestnu notu Ambasadi Vatikana u Sarajevu povodom dočeka Kordiću, koji su organizirali određeni visoki zvaničnici Katoličke crkve.

U Hrvatskoj je grupa građana, okupljena na inicijativu “Kuće ljudskih prava” Zagreb, prošle sedmice uputila otvoreno pismo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) povodom dočeka Kordića na zagrebačkom aerodromu.

Građani pismom upozoravaju da je Kordiću “biskup Vlado Košić ljubio ruku, a gomila vjernika pjevala pobožne pjesme, da bi čas poslije ta ista gomila urlala ‘Za dom spremni!’, a uz povike ‘Ubij ga! Ubij ga!’ premlatila aktivistu Zorana Ivančića koji se usprotivio veličanju ratnog zločinca”.

Inicijativa ističe da je nekoliko sati po dolasku u Zagreb, Kordić posebno pozdravljen na misi u katedrali.

Ta inicijativa je organizirala mirni protest ispred zagrebačke katedrale.

U selu Ahmići u centralnoj Bosni 16. aprila 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili su 116 osoba, uključujući 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Haški sud je taj masakr kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti, za čije je planiranje i podsticanje pravosnažno na 25 godina zatvora osuđen Kordić, bivši potpredsjednik i član Predsjedništva samozvane HR Herceg-Bosna.

Kordić je 6. juna srdačno i uz ovacije dočekan na zagrebačkom aerodromu, nakon odslužene dvije trećine kazne.

Izvor: Al Jazeera i agencije