Kučan: Tvrdnje o mojoj odgovornosti za zločine ne zaslužuju komentar

Milan Kučan
Milan Kučan kaže da će se Srbija morati suočiti sa svojom politikom '90-ih (Al Jazeera)

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je u četvrtak da vijesti po kojima je u Srbiji prijavljen za zločin nad pripadnicima nekadašnje Jugoslavenske narodne armije i da spada u društvo “ratnih zločinaca koji su razbijali Jugoslaviju” ne zaslužuju ozbiljan komentar, ali da će se Srbija želi li napredovati prema Europskoj uniji morati suočiti sa svojom pogubnom politikom 90-ih.

“Tvrdnje objavljene u današnjoj beogradskoj Politici zapravo ne zavrjeđuju ozbiljnog komentara. One potpuno ignoriraju povijesni kontekst procesa koji su bili uzrok za raspad Jugoslavije i tragedije do kojih su doveli”, napisao je Kučan u izjavi za medije, kako prenosi Hina.

“Moj komentar je suvišan, jer vjerujem kako će srbijanska politika i društvo sami smoći objektivno se suočiti s politikom Srbije u 90-im godinama prošlog stoljeća, a to je ono što je i dovelo do otpora kod praktično svih naroda bivše zajedničke države”, napisao je Kučan.

Bijeg od vlastite odgovornosti

Tadašnja politika koju je vodila Srbija bila je “retrogradna” i za dugi je niz godina zaustavila razvitak u prvom redu Srbije, ali u drugih republika, naveo je Kučan, dodavši kako očekuje da će i u Srbiji jednom doći do “samorefleksije” o tadašnjoj politici srpskoga rukovodstva.

“Uvjeren sam da promišljanje o tom razdoblju, pa i cjelovite ocjene tadašnje politike Srbiju još čekaju, da bi ona mogla napraviti ozbiljan korak naprijed prema članstvu u Europskoj uniji. Optuživanje drugih je bijeg od vlastite odgovornosti, a što se tiče moje odgovornosti o tome će suditi povijest”, naveo je u reakciji prvi slovenski predsjednik.

Beogradska Politika u četvrtak je napisala da je tužiteljstvo za ratne zločine Srbije primilo kaznenu prijavu protiv Kučana i da onaj koji je je podnio tvrdi kako je Kučan 1991. godine prilikom osamostaljivanja Slovenije kao tadašnji predsjednik države bio “odgovoran za ratni zločin” nad zarobljenim pripadnicima JNA, a kasnije čak i “za genocid”, prenose slovenski mediji.

Izvor: Agencije