Oglasi

Kučan: Tvrdnje o mojoj odgovornosti za zločine ne zaslužuju komentar

Bivši slovenski predsjednik kaže da optužbe protiv njega iz Srbije ignoriraju povijesni kontekst procesa koji su bili uzrok za raspad Jugoslavije.
Milan KučanMilan Kučan kaže da će se Srbija morati suočiti sa svojom politikom '90-ihAl Jazeera - Arhiva

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je u četvrtak da vijesti po kojima je u Srbiji prijavljen za zločin nad pripadnicima nekadašnje Jugoslavenske narodne armije i da spada u društvo "ratnih zločinaca koji su razbijali Jugoslaviju" ne zaslužuju ozbiljan komentar, ali da će se Srbija želi li napredovati prema Europskoj uniji morati suočiti sa svojom pogubnom politikom 90-ih.

"Tvrdnje objavljene u današnjoj beogradskoj Politici zapravo ne zavrjeđuju ozbiljnog komentara. One potpuno ignoriraju povijesni kontekst procesa koji su bili uzrok za raspad Jugoslavije i tragedije do kojih su doveli", napisao je Kučan u izjavi za medije, kako prenosi Hina.

"Moj komentar je suvišan, jer vjerujem kako će srbijanska politika i društvo sami smoći objektivno se suočiti s politikom Srbije u 90-im godinama prošlog stoljeća, a to je ono što je i dovelo do otpora kod praktično svih naroda bivše zajedničke države", napisao je Kučan.

Bijeg od vlastite odgovornosti

Tadašnja politika koju je vodila Srbija bila je "retrogradna" i za dugi je niz godina zaustavila razvitak u prvom redu Srbije, ali u drugih republika, naveo je Kučan, dodavši kako očekuje da će i u Srbiji jednom doći do "samorefleksije" o tadašnjoj politici srpskoga rukovodstva.

"Uvjeren sam da promišljanje o tom razdoblju, pa i cjelovite ocjene tadašnje politike Srbiju još čekaju, da bi ona mogla napraviti ozbiljan korak naprijed prema članstvu u Europskoj uniji. Optuživanje drugih je bijeg od vlastite odgovornosti, a što se tiče moje odgovornosti o tome će suditi povijest", naveo je u reakciji prvi slovenski predsjednik.

Beogradska Politika u četvrtak je napisala da je tužiteljstvo za ratne zločine Srbije primilo kaznenu prijavu protiv Kučana i da onaj koji je je podnio tvrdi kako je Kučan 1991. godine prilikom osamostaljivanja Slovenije kao tadašnji predsjednik države bio "odgovoran za ratni zločin" nad zarobljenim pripadnicima JNA, a kasnije čak i "za genocid", prenose slovenski mediji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.