Kuburović: Zakon o nestalim bebama uskoro pred poslanicima

Roditelji djece čija je sudbina nepoznata, više od decenije čekaju zakon koji bi omogućio da dođu do istine (EPA)

Udruženje “Za istinu i pravdu o bebama” saopštilo je da su predstavnici vlasti u Srbiji na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope izneli netačan i neistinit izveštaj o merama koje su preduzeli za izvršenje presude o nestalim bebama.

U pismu koje je udruženje uputilo Kancelariji SE u Beogradu navodi se da vlasti u januaru nisu obavile nikakve konsultacije sa udruženjem roditelja u vezi s nacrtom zakona o nestalim bebama, kako se to navodi u izveštaju Komiteta ministara.

Nacrt zakona nije podržao niko – ni udruženja niti roditelji, jer je po istom nemoguće primeniti presudu zato što ne postoji ni mehanizam ni nadzorno telo koje bi kontrolisalo sve radnje u istrazi do pune istine o sudbini beba, navodi se u pismu.

Suština zakona u novčanoj naknadi

“Vlasti uporno guraju i nameću taj njihov nacrt da bi u korumpiranom pravosuđu i sudovima koje oni kontrolišu sve zataškali”, ocenjuje udruženje “Za istinu i pravdu o bebama”.

S druge strane, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da su u Predlog zakona unete i odredbe koje su bile dogovorene sa udruženjima roditelja, te da očekuje da će on ući u skupštinsku proceduru u što kraćem roku i da će pred poslanicima biti narednih meseci.

Kuburovićeva je novinarima rekla da će suština novog zakona biti novčana naknada, ako ne može da se utvrdi status deteta za koje se pretpostavlja da je nestalo u porodilištu.

Udruženje “Za istinu i pravdu o bebama”, navodi u svom saopštenju i da je s vlastima dogovorena nezavisna istraga svakog prijavljenog pojedinačnog slučaja, ali da vlast u Srbiji nije želela da o ovome obavesti Komitet ministara SE.

“S obzirom da se radi o organizovanom kriminalu i našem čvrstom opredeljenju da se sve u vezi s bebama i deci ispita kroz nezavisne istrage, sve češće smo izloženi pretnjama, koje prijavljujemo vlastima ali vlasti ništa ne preduzimaju da nas zaštite”, dodaje se u pismu.

Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je u četvrtak Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Vijeće Evrope o bebama ponovo u junu

Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, saopštio je Savet Evrope.

Komitet ministara je konstatovao da su srpske vlasti izmenile nacrt zakona nakon konsultacija s roditeljima nestalih beba koje su održane u januaru, kao i da je Vlada Srbije 8. marta odobrila taj nacrt zakona i poslala ga u parlament na usvajanje.

Savet Evrope ponovo će razmatrati dokle je Srbija došla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama u junu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Izvor: Agencije