Kubizam oživio u njujorškom muzeju

Jedan od najvećih svjetskih kolekcionara umjetničkih djela iz razdoblja kubizma Leonard Lauder prvi put je javno izložio svoju kolekciju, a nju je moguće pogledati u njujorškom muzeju Metropolitan.

Ovdje možemo da vidimo radove četiri stuba kubizma, a u bogatoj kolekciji se nalaze radovi slikara kao što su Pablo Picasso, Georges Braque, Juan Gris i Fernan Leger.

 „Kubizam je za nas jedan od najradikalnijih pokreta 20. stoljeća. Gospodin Lauder nam je otvorio mogućnosti kakve nikad ranije nismo imali”, kazala je kustosica muzeja Metropolitan Rebecca Rabinow.

Kubizam otvorio nove poglede na svijet

Pokret se javio u vrijeme prije Prvog svjetskog rata pod uticajem mislilaca kao što su Albert Einstein i Sigmund Freud.

 „Odjednom su ljudi mogli svijet sagledati iz različitih perspektiva, iz aviona, kroz rendgenske zrake mogli smo vidjeti unutar samih stvari. Poljuljana su sva naša shvatanja o tome šta je stvarno i istinito, kako svijet izgleda. Na tome je izgrađen kubizam”, kazala je Rabinow.

Umjetnici su svijet počeli da sagledavaju novim očima i iz drugačijih perspektiva.

Dosad je u muzeju bilo svega nekoliko kubističkih dijela, a 81-godišnji Loder popunio je tu prazninu.

Kolekcija se može vidjeti do 16. februara

Leonard Lauder je rekao kako je želio da ova kolekcija ima transformirajući efekat, tako da je mjesto za kolekciju ovog obima samo u nekom velikom muzeju, poput Metropolitana.

 „Kolekcija dijela Leonarda Laudera na kraju će pripasti muzeju Metropoliten, ali zasad je ona tu samo na posudbi i javnost može da je vidi do 16. februara”, zaključila je reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

Izvor: Al Jazeera