Kubanski parlament odobrio izbor premijera

Po novom bi zakonu broj mjesta u parlamentu sa 605 bio smanjen na 474 (EPA)

Kubanski parlament usvojio je novi izborni zakon koji predviđa dužnost predsjednika države i premijera, no ne predviđa uvođenje višestranačkog sistema.

Zajedno s parlamentarnim zastupnicima, novi dužnosnici biti će birani u Nacionalnu skupštinu na mandat od pet godina i maksimalno dva uzastopna mandata.

Novi izborni zakon jednoglasno je odobren na sjednici parlamenta u subotu, kojoj je prisustvovao i bivši predsjednik Raul Castro, koji je ostao na čelu utjecajne Komunističke stranke Kube, kao i sadašnji predsjednik Miguel Diaz-Canel.

Očekuje se da će Diaz-Canel ostati na čelu države i da će imenovati novog premijera, za dužnost za koju još nema službenih kandidata.

Diaz-Canel je prvi kubanski predsjednik u skoro šest desetljeća koji ne dolazi iz porodice Castro.

Bit sistema ostaje nepromijenjena

Pozicije predsjednika i premijera postojale su do 1976. kada su nestale istovremeno s izglasavanjem prvog socijalističkog ustava. U to su vrijeme dvije funkcije spojene u jednu, predsjednika Državnog vijeća, izvršnog tijela parlamenta.

Kuba je u aprilu usvojila novi ustav koji je dopustio ekonomsko otvaranje, do čega dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti zbog pogoršanja ekonomskog stanja u zemlji.

Novi je ustav odobren s podrškom od više od 86 posto na referendumu u februaru.

Po novom bi zakonu broj mjesta u parlamentu sa 605 bio smanjen na 474.

Uprkos promjenama, sama suština političkog sistema ostaje nepromijenjena. To je i dalje jednostranački sistem u kojem Komunistička stranka postavlja sve kandidate za ulazak u parlament kroz odbore za imenovanja.

Izvor: Agencije