Kuba za pravo na privatno vlasništvo, ali zadržava jednu stranku

Svoje građansko pravo ostvarilo je 81,53 posto upisanih birača (EPA)

Kubanci su, po svemu sudeći, ratificirali prijedlog novog ustava koji priznaje pravo na privatno vlasništvo, ali zadržava jednostranački sustav, prenosi agencija Reuters pozivajući se na internetske objave i neovisni digitalni list El Toque

Tekstom novog ustava priznaje se pravo privatnog vlasništva, uloga tržišno orijentiranog gospodarstva i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata, koji je dosad bio neograničen, ograničava na dva. 

Međutim, iz konačne verzije izbrisana je formulacija koja bi otvorila put sklapanju istospolnog braka, čemu su se usprotivile crkve.

Na Kubi ne postoje izlazne ankete, ali građani mogu pratiti prebrojavanje glasačkih listića u svojim četvrtima, piše Reuters. 

Prilagoditi ustav današnjici

Rasprava o prijedlogu novog ustava vođena je mjesecima. Vlada je isticala da novi ustav, s jedne strane, čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije Fidela Castra, a istodobno je prilagođen zahtjevima današnjice.

Protivnici ističu da novi ustav nastavlja jednostranačku vladavinu Komunističke partije i gušenje sloboda.  

Prema podacima Nacionalnog izbornog povjerenstva (CEN), svoje glasačko pravo ostvarilo je 7,5 milijuna birača, a na Kubi to znači osobe starije od 16 godina, odnosno 81,53 posto upisanih birača, prenosi kubanski portal Juventud Rebelde.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel istaknuo je važnost novog ustava karipskog otoka kojem je na čelu.

“Ustav proširuje građanska prava. Riječ je o modernom i naprednom dokumentu koji će omogućiti lakši i odlučniji napredak”, ocijenio je Diaz-Canel.

Izvor: Agencije