Oglasi

Kuba vraća 11.000 svojih doktora iz Brazila

Ljekari će biti vraćeni nakon prijetećih i ponižavajućih izjava Jaira Bolsonara, novoizabranog predsjednika Brazila.
Jair Bolsonaro je nakon pobjede rekao će ponovo razmotriti diplome kubanskih ljekaraEPA

Ministarstvo narodnog zdravstva Kube je saopćilo da će napustiti "Doktorski program" u Brazilu i u zemlju vratiti oko 11.000 kubanskih doktora koji se nalaze u toj zemlji.

U saopćenju ovog ministarstva se navodi da su odlučili u zemlju vratiti kubanske doktore nakon, kako je rečeno, "prijetećih i ponižavajućih" izjava Jaira Bolsonara, koji je na izborima održanim u oktobru izabran za predsjednika Brazila, prenosi Anadolija.

Bolsonaro je nakon pobjede na izborima izjavio da će provjeriti kakvo obrazovanje su stekli kubanski doktori koji se nalaze u Brazilu, kao i da će ponovo razmotriti njihove diplome.

Nedostatak ljekara u Brazilu

Istakao je da će biti donesena nova pravila u vezi s ljekarskom profesijom u Brazilu.

Iz kubanskog Ministarstva narodnog zdravstva su kazali da su kubanski doktori u okviru programa u Brazilu, koji traje pet godina, primili blizu 113,5 miliona pacijenata.

Prema programu koji su 2013. godine pokrenuli Brazil i Kuba, donesena je odluka da u Brazil bude poslano 15.000 doktora iz drugih zemalja, kako bi bio nadomješten nedostatak ljekarskog osoblja u toj zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.