Kuba upozorila na Trumpovu ‘neviđenu oštrinu’ u 57 godina embarga

Na Kubi duže od sedam dana vlada teška nestašica goriva povezana s američkim sankcijama protiv Venecuele (EPA)

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez upozorio je na “neviđene oštrinu, intenzitet i agresivnost” mjera administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv socijalističkog otoka u 57 godina američkog embarga.

“Kategorički tvrdimo da su mjere koje se trenutno provode dosad neviđene po oštrini, intenzitetu i agresivnosti, kao i izvanteritorijanim dosegom”, rekao je kubanski  šef diplomatije na konferenciji za novinare.

Dodao je da te mjere neće dovesti ni do kakvog ustupka kubanskog naroda i kubanske vlade.

Na Kubi duže od sedam dana vlada teška nestašica goriva povezana s američkim sankcijama protiv Venecuele, glavnog opskrbljivača gorivom tog otoka.

Uz to Sjedinjene Američke Države su najavile u četvrtak izbacivanje dvojice kubanskih diplomata iz UN-a zbog “aktivnosti koje narušavaju američku nacionalnu sigurnost”.

Ukidanje embarga

Bruno Rodriguez je ocijenio da su” mjere, posebno blokada isporuke goriva, neviđeno kršenje međunarodnog prava, pravila suživota međunarodne zajednice i za razliku od ranije najavljene su, proglašene i hvaljene zbog učinaka koje izazivaju”.

Ministar je novinarima predstavio godišnji kubanski izvještaj generalnom sekretaru UN-a o učincima američkog embarga od 1962. godine. Prema podacima Havane, taj embargo je preračunato u današnje cijene izazvao 138,843 millijarda dolara štete.

Rodriguez je istaknuo da “nema Kubanke ni Kubanca koji na neki način ne pati zbog embarga”.

Izvještaj će biti predstavljen 6. i 7. novembra na Generalnoj skupštini UN-a. Svake se godine izglasava kubanski prijedlog za ukidanje embarga koji se uglavnom odobrava velikom većinom. U korist te rezolucije je 2018. glasalo 189 zemalja, samo su SAD i Izrael bili protiv.

Izvor: Agencije