Kuba: Pitanje braka van iz ustava

Amandman na ustav je odbijen u znak "poštivanja različitih mišljenja" (Reuters)

Kuba je u utorak odbila amandman na novi ustav, koji bi otvorio put legalizaciji istospolnih brakova, u znak “poštivanja različitih mišljenja”.

Komisija zadužena za izradu novog ustava predložila je da se izbaci amandman koji bi otvorio vrata istospolnim brakovima, jer kaže da je brak zajednica “dvoje ljudi… s apsolutno istim pravima i obvezama”, na što su se pobunili crkva i većina građana.

Komisija koju vodi lider Komunističke partije Raul Castro predložila je parlamentu da se kompletno izbaci pitanje braka iz ustava, te da se njime bavi Porodični zakon, koji bi trebao biti izmijenjen ubrzo nakon što se usvoji novi ustav.

“Komisija predlaže da se koncept braka ostavi izvan novog nacrta ustava, kao znak poštivanja različitih mišljenja”, rekla je Nacionalna skupština na Twitteru.

Takva je odluka donesena unatoč pozivu predsjednika Miguela Diaza-Canela, koji je ranije zatražio da se “eliminira svaka vrsta diskriminacije u društvu”.

Nacionalna skupština ove sedmice treba glasati o nacrtu ustava, koji će biti stavljen na referendum početkom 2019. godine. 

Novi ustav koji će zamijeniti onaj iz 1976. ne spominje komunističko društvo, iako dokument potvrđuje socijalističku prirodu političkog sistema i vodeću ulogu Komunističke partije.

Isto tako priznaje pravo na privatno vlasništvo, ulogu koju mogu igrati tržišta te važnost stranih investicija.

Izvor: Agencije