Kuba legalizirala privatne internetske mreže

Odluka će dati pravni status hiljadama Kubanaca koji su krijumčarenom opremom napravili domaće digitalne mreže, što je vlast posljednjih godina tolerirala (EPA)

Kuba će dozvoliti korištenje privatnih bežičnih internetskih veza (Wi-Fi) i uvoz opreme za to, čime će nestati jedno od najtvrđih ograničenja upotrebe interneta na svijetu.

Takva odluka dat će pravni status hiljadama Kubanaca koji su krijumčarenom opremom napravili domaće digitalne mreže, što je vlast posljednjih godina tolerirala, prenosi AP.

Iako nove mjere dozvoljavaju građanima da se vlastitom opremom povežu na internet i dijele signal s drugima, agencija navodi da će kubanska kompanija koja ima monopol u telekomunikacijama, Etecsa, ostat jedini pružalac internetskih usluga na otoku, prenosi Tanjug.

Vlada kaže da operatorima privatnih mreža neće biti dozvoljeno naplaćivati uslugu iako je nejasno kako će se to provesti.

Korištenje interneta

Do 2015. internet se na otoku mogao legalno koristiti samo u vladinim računarskim centrima i hotelima, koje su često posjećivali strani turisti.

To se promijenilo aktiviranjem desetina rutera postavljenih u parkovima i na uglovima ulica.

Kubanci su se mogli prijaviti na rutere s karticama koje su kupovali za nekoliko dolara po satu interneta, a taj trošak nešto kasnije smanjen je na dolar po satu.

Nova pravila stupit će na snagu 29. jula 2019.

Izvor: Agencije