Oglasi

Kuba dobila prvog premijera nakon 1976. godine

Manuel Marrero izabran je na dužnost koja je ukinuta dolaskom Fidela Castra za predsjednika.
Manuel Marrero bio je ministar turizma i pri imenovanju pohvaljeni su njegovi uspjeli ostvareni u tom sektoru EPA

Kubanska narodna skupština imenovala je Manuela Marrera predsjednikom vlade, na dužnost koja od 1976. nije postojala u toj zemlji, objavili su državni mediji.

Manuel Marrero (56), arhitekt po struci, bio je ministar turizma od 2004. i pri imenovanju pohvaljeni su njegovi uspjeli ostvareni u tom sektoru, prenijela je Hina.

"Planirano je da predsjednik države ima velike ovlasti i da mu u obavljanju dužnosti pomaže predsjednik vlade", pisao je nedavno Granma, službeno glasilo Komunističke partije, jedine dopuštene političke stranke na otoku.

Otkad je prije godinu i osam mjeseci na vlast došao predsjednik Miguel Diaz-Canel, većina ministarskih portfelja dodijeljena je novim ljudima, što je znak smjene generacija.

Male preinake ustava

Prijašnji premijer bio je vođa kubanske revolucije Fidel Castro od 1959. do 1976. godine, kada je ta dužnost ukinuta da bi on postao predsjednik i čelnik Komunističke partije. 

Fidel Castro umro je 2016., deset godina pošto je predao vlast svome bratu Raulu, također revolucionaru. 

Kuba je u aprilu dobila novi ustav koji donosi neka ekonomska otvaranja i birači su ga potvrdili s 86 posto glasova na referendumu.

Unatoč malim preinakama, bit političkog režima ostao je netaknut i očuvan je jednopartijski sistem i sve kandidate za parlament imenuju odbori. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.