Kuba: Administracija SAD-a bahata zbog zabrane putovanja Castru

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Raulu Castru i njegovoj djeci zbog podrške Maduru (EPA)

Kuba je osudila administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njene “bahatosti i truleži”, osuđujući njenu odluku da ne dozvoli putovanje u SAD bivšem kubanskom predsjedniku Raulu Castru.

“Ovo je potez koji nema bilo kakav praktičan efekat i ima za cilj uvredu dostojanstva Kube i osjećanja našeg naroda”, izjavio je ministar vanjskih poslova Bruno Rodrigez na skupu svjetskih lidera u Ujedinjenim narodima, prenio je AP, piše Tanjug.

“To je mrvica koja privlači glasove kubansko-američke krajnje desnice”, rekao je on.

Podrška Maduru

Sjedinjene Američke Države uvele su u četvrtak sankcije Raulu Castru i njegovoj djeci, kao novi pritisak na Kubu zbog podrške predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru.

“Kao prvi sekretar Oružanih snaga Kube, Castro je odgovoran za podršku te zemlje režimu bivšeg venecuelanskog predsjednika Madura kroz nasilje, zastrašivanje i represiju”, naveo je u saopštenju američki državni sekretar Mike Pompeo, ponavljajući stav Washingtona da Maduro nije legitimni predsjednik Venecuele.

Pompeo tvrdi da su kubanske sigurnosne snage, u dogovoru s Madurovom vojskom i obavještajnom službom, bile umiješane u gruba kršenja i zloupotrebu ljudskih prava, uključujući torturu, prenio je Reuters.

Raul Castro se povukao sa mjesta šefa države, ali je i dalje na čelu vladajuće Komunističke partije Kube.

Izvor: Agencije