Krstić: Protesti u Srbiji pretvorili su se u ulično orgijanje

'Protesti nemaju političke zahteve, a odvijaju se koristeći bilo kakav incident na dnevnopolitičkom nivou', kaže Krstić (Facebook)

Problem protesta “1 od 5 miliona” u Srbiji jest što su oni od samog početka loše organizirani i što su se pretvorili u ulično orgijanje umjesto da posluže kao alat pomoću kojeg će se iskazati nezadovoljstvo.

To je, između ostalog, u razgovoru za sarajevski portal Klix.ba rekao Nebojša Krstić, bivši savjetnik nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Krstić, kako navodi taj portal, od početka osuđuje demonstracije te ističe da opozicionari u kompletnoj priči očajno pokušavaju vratiti izgubljene privilegije.

“Ne zna se ko organizuje aktuelne proteste i ne zna im se cilj. Nemaju političke zahteve, odvijaju se koristeći bilo kakav incident na dnevnopolitičkom nivou. Tačnije, cilj nije bio poznat do upada u Radio-televiziju Srbije. Organizatori, [Dragan] Đilas, [Boško] Obradović i [Vuk] Jeremić, od početka su se krili iza studenata, glumaca i drugih popularnih ličnosti, znajući da bi odziv bio desetostruko manji ukoliko bi građani znali za čiji interes protestuju”, rekao je Krstić.

Dodao je da su protesti od početka “obmana građana” te da se grupa nakon subotnjeg upada u zgradu RTS-a svela na nekoliko stotina “ekstremista”, koje su Đilas i Obradović doveli kako bi izvršili nasilan upad.

‘Kod Vučića nema šovinizma’

Krstić smatra da građani u Srbiji imaju pravo na izražavanje nezadovoljstva, u institucijama ili van njih, sve dok je to nezadovoljstvo ispoljeno na miran i demokratski način.

Misli i da Srbija s Aleksandrom Vučićem vodi reformsku, proevropsku politiku, koja je, kako navodi, za dobre odnose u regiji i kompromisno rješenje problema Kosova.

Ističe da opravdan razlog za nezadovoljstvo imaju svi ekstremisti, desničari, šovinisti, profiteri koji su se okoristili političkim funkcijama i oni koji su izgubili nekadašnje privilegije.

“Vučić je danas potpuno drugačiji političar u odnosu na svoje ranije izdanje. Nema kod njega ni trunke šovinizma, a nacionalizma ima u onom izvornom smislu reči. Odnosno, on je čovek koji voli svoju zemlju. Srbija je na evropskom putu, gradi dobre odnose sa susedima, LGBT osobe su danas zaštićenije nego ikada, parade se redovno odvijaju te ne postoji ozbiljna primedba bilo koje manjinske nacionalne zajednice. S druge strane, Obradović je fašista, polupismena varijanta ljotićevske ideologije, siledžija i mračnjak, koji je pokazao svoje pravo lice prilikom nasilnog upada u RTS”, istakao je Krstić.

Izvor: Portali