Krstajić: Srbija je zasluženo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

'Treba se sada spremiti, napraviti dobru atmosferu u zemlji i sa pozitivnom energijom otići na SP te prezentovati našu naciju na pravi način', kaže Krstajić (Anadolija)

Mladen Krstajić u Rusiji će ući u historiju svjetskih nogometnih prvenstava. Bit će prvi selektor ikad na Mundijalu koji paralelno obavlja i funkciju predsjednika profesionalnog kluba, i to u drugoj državi – Radnika iz Bijeljine, navodi agencija Anadolija.

Uoči početka priprema za najveću nogometnu smotru na planeti, ističe da je Srbija već napravila uspjeh plasmanom na završni turnir 32 nacionalna tima, koji se igra u Rusiji od 14. juna do 15. jula.

“Naš cilj smo ostvarili plasmanom na SP, obzirom da znamo da Srbija nije učestvovala na velikim takmičenjima u posljednje vrijeme i da smo u kvalifikacijama bili u grupi sa Irskom, Velsom i Austrijom, gdje nismo baš bili u prvom planu. Međutim, zasluženo smo završili prvi na tabeli i plasirali se u Rusiju”, istakao je Krstajić.

“Najbitniji cilj je ostvaren. Treba se sada spremiti, napraviti dobru atmosferu u zemlji i sa pozitivnom energijom otići na SP te prezentovati našu naciju na pravi način.”

Srbija će igrati u grupi E protiv Kostarike, Švicarske i Brazila.

“Grupa je atraktivna i teška. Brazil je favorit, ali ni favoritima ne bude lako kako ljudi zamišljaju. Kažem ponovo: Brazil jeste favorit, ali i Švicarska ima zavidan kvalitet i visoko je rangirana na FIFA-inoj listi. Kostarika je 25, a mi smo najslabije plasirani na FIFA-inoj rang-listi. Situacija je takva da nema loših protivnika. Za svaku utakmicu posebno se treba pripremati. Kroz sve tri utakmice tražit ćemo našu šansu i svaku gledati ponaosob”, istakao je selektor Srbije.

Bosna i Hercegovina nije imala sreće

Na SP-u u Rusiji iz regije zapadnog Balkana nastupit će i Hrvatska, za koju smatra da “može otići daleko”.

“Na velikim takmičenjima najvažnije je da imate kontinuitet nastupa, a to Hrvatska ima jer je gotovo stalni učesnik svjetskih i evropskih prvenstava. Imaju odličnu i iskusnu ekipu, trenera ambicioznog i perspektivnog, koji zna šta mu je činiti. Hrvati imaju ozbiljnu šansu da se plasiraju u drugi krug takmičenja.”

Među favorite za osvajanje titule prvaka svijeta ubraja Njemačku, Brazil i Argentinu, ali vidi i potencijalno iznenađenje na tronu svijeta: Belgiju.

Za razliku od Srbije i Hrvatske, Bosna i Hercegovina, u kojoj je Krstajić rođen, neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

“Vođeni pod palicom Mehmeda Baždarevića, odlično su odradili kvalifikacije, ali nisu imali sreće u Zenici kada je bilo neriješeno da Grčkom, a i izgubili su nesretno na Kipru. Imali su kvalitet da se nađu na završnici u Rusiji. Sada je selektor Robi Prosinečki, bilo je priče i da će Amar Osim da preuzme reprezentaciju, čovjek kojeg zaista poštujem, i njega i njegovog oca. Bosna ima kvalitetne igrače i dobrog trenera i sigurno je da će oni da traže novu šansu za plasman na Evropsko prvenstvo”, misli Krstajić.

Izvor: Agencije