Kršćanska cionistička arheologija: Alat za tlačenje Palestinaca

Turisti posjećuju arheološko nalazište Tel Shiloh na Zapadnoj obali 12. marta 2019. (AP)

Oko 20 kilometara sjeverno od Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali, zapadno od izraelskog naselja Shiloh, leži Tel Shiloh, arheološko nalazište koje privlači desetke hiljada evangelističkih kršćana svake godine.

Tamo Scott Stripling, evangelistički pastor iz Teksasa, predvodi iskopavanja u potrazi za biblijskim šatorom – prenosivom nastambom koja sadrži kovčeg sa dvije kamene ploče od Deset zapovijedi.

U nedavnom intervjuu za Times of Israel, Stripling kaže da njegovo najnovije otkriće – tri roga koja su možda ukrašavala oltar – podržava njegovu tvrdnju da je Tel Shiloh ta nastamba.

Ovaj predio i njegovo okruženje već podstiču pvu perspektivu: obližnje naselje ima sinagogu dizajniranu kao replika šatora, i dok artefakti na ovoj lokaciji pokazuju da je niz jevrejskih, kršćanskih i muslimanskih grupa živio u ovom kraju tokom perioda od 3700 godina, njene atrakcije ne priznaju ništa izuzev priče o šatoru.

Drevni šator

Stripling Tel Shiloh naziva izraelskim „prvim glavnim gradom“, na osnovu ideje da je Shiloh bio prvi glavni grad Izraelaca gotovo 400 godina od 15. stoljeća p.n.e. To je tvrdnja koju je iznio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu kada je posjetio Tel Shiloh prošle godine. Bio je u društvu bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeeja, koji je tada na Twitteru napisao: „Shiloh je dokaz od prije 3000 godina da je ova zemlja dom @izraelskoj lokaciji na kojoj je drevni šator“.

Biblijski učenjaci se ne slažu.

„Vjerodostojni biblijski učenjaci ne pretpostavljaju historicitet ničega prije kralja Davida [cca 1010-970 p.n.e.]“, kaže profesorica Susanne Scholz sa Južnjačkog metodističkog univerziteta, stručnjakinja za Stari testament. „Činjenica da Stripling projicira biblijske priče u historijski zapis njega otkriva kao kršćanskog fundamentalistu. To je porijeklo njegovog poriva da se bavi arheologijom u Tel Shilohu“.

Scholz također ističe kako je tvrdnja da je Shiloh bio prijestolnica drevnog Izraela „krajnja besmislica“.

„Takve izjave se koriste zarad geopolitičkih ciljeva“, kaže ona.

Zaista, kao kršćanski cionisti Stripling i Huckabee vjeruju da je država Izrael rezultat biblijskog proročanstva. Ovo vjerovanje potječe od ideje da je prije četiri milenija Bog obećao ovu zemlju Jevrejima, koji će njome vladati dok se Isus ne vrati u Jerusalem. Kršćani će biti spašeni po Isusovom povratku, dok će pripadnici drugih religija koji ne pređu na kršćanstvo biti poslati u pakao.

Oko 80 posto američkih evangelista podržava ova vjerovanja kršćanskih cionista.

Rušenja kuća

Posljedica takvih vjerovanja je to da kršćanski cionisti podržavaju izraelski poduhvat ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i, uistinu, svaku drugu politiku – izraelsku, američku ili neku drugu – koja osigurava suverenitet izraelskih Jevreja nad zemljom od Mediteranskog mora do rijeke Jordan, pa čak i dalje, do jordanske istočne obale. To čini Netanyahuova obećanja o pripajanju i plan „Mirom do prosperiteta“ Donalda Trumpa priželjkivanim potezima. Kršćanski cionisti generalno ignorišu izraelsko kršenje palestinskih prava, čak i kršenje prava palestinskih kršćana ili ih vide kao nužno sredstvo kojim se postiže cilj.

Uprkos pitanju njihovog navodnog propadanja ka kraju vremena, prema ovom načinu gledanja, jevrejski lideri su prigrlili novac i utjecaj na američku vanjsku politiku koju nude kršćanski cionisti, posebno zato što pristalice potpredsjednik Mike Pence i državni sekretar Mike Pompeo u Trumpovoj administraciji i evangelisti čine veliki segment Trumpove baze (81 posto bijelih evangelista je glasalo za Trumpa 2016).

Utjecaj kršćanskih cionista potaknuli su odluku administracije da premjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem 2018, pomažući da se zacementira izraelsko polaganje prava na ovaj grad.

I dok su širili naselja, rušenje kuća i niz drugih strategija bili su način na koji je Izrael zaposjeo palestinsku teritoriju i razbaštinio Palestince, a isto su radili i s arheologijom.

Izraelska vlada već decenijama koristi arheologiju da bi, po riječima naučnice Nadije Abu El-Haj, „kreirala činjenicu drevne izraelske /jevrejske nacije i nacionalne države“, usidrujući narativ o jevrejskim historijskim vezama sa zemljom dok ignorišu ili samo prelaze preko drugih naroda koji su naseljavali isti prostor – i izbrisala palestinske tvrdnje i prisustvo na ovoj zemlji.

Štaviše, arheološko iskopavanje na okupiranoj teritoriji je većim dijelom ilegalno po međunarodnom zakonu.

Nadalje, dok je biblijska arheologija, čiji je cilj dokazati validnost Biblije kroz opipljive dokaze, prisutna već duže od dva stoljeća, nedavni uspon kršćanskog cionizma kao političke sile u SAD-u i dobar odnos ovog pokreta sa izraelskom vladom učinio ga je utjecajnijim i prisutnijim.

Ekonomski plan

Bivši gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat, naprimjer, predložio je ekonomski plan Trumpovoj administraciji koji uključuje razvoj gotovo dvadesetak biblijskih lokacija, uglavnom u Jordanskoj dolini – predjelu koji su i Netanyahu i njegov politički rival Benny Gantz obećali pripojiti. Izraelski ministar odbrane Naftali Bennet je najavio kreiranje sedam novih rezervata prirode na Zapadnoj obali i širenje 12 postojećih rezervata, uključujući i arheološko nalazište gdje su 1940-ih i 1950-ih otkriveni svici iz Mrtvog mora.

Barkat navodi Tel Shiloh, kojim ne upravlja izraelska Uprava za prirodu i parkove već vijeće obližnjeg naselja i privatne neprofitne organizacije, kao model koji će se replicirati širom Zapadne obale. Stoga je lokacija koju vodi izraleski poduhvat izgradnje naselja uz podršku i zanimanje kršćanskih cionista, od kojih neki putuju hiljadama kilometara i plaćaju hiljade dolara da učestvuju u Striplingovom iskopavanju, reklamirana kao izraelski ideal.

Barkat zastupa stav da bi projekti navedeni u njegovom planu, uključujući i biblijske lokacije, osigurali poslove za Palestince i veće plate od onih koje bi ostvarili pod vlašću Palestinske samouprave. Ovo mišljenje podudara se sa perspektivom Trumpove administracije da će Palestinci, ako im se daju ekonomski podsticaji – nazvani „ekonomskim mirom“ – radosno napustiti svoju višedecenijsku borbu za samoopredjeljenje, slobodu i prava za bolji kvalitet svakodnevnog života, stav koji mnogi analitičari kritikuju.

Ali Abunimah, suosnivač portala Electronic Intifada i politički analitičar u organizaciji Al-Shabaka, The Palestinian Policy Network, rekao je Al Jazeeri da je američki ekonomski plan „nastojanje da se Palestinci kupe za sitnicu i da im se ništa ne da zauzvrat“.

Uistinu je jasno da takvi planovi tzv. ekonomskog mira jačaju izraelski stisak i dominaciju nad palestinskom zemljom i delegizimizaciju palestinskih prava. Oni također jačaju cinične veze izraelske vlade sa kršćanskim cionistima. Bez sumnje, ove dvije ideologije – cionizam i kršćanski cionizam – jačaju jedna drugu i zajedno podstiču uzajamno koristan, iako brutalan i ilegalan, sistem palestinskog razbaštinjavanja i ugnjetavanja. To jeste, barem od drugog Kristovog dolaska.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera