Kroz tunel Vranduk saobraćaj ponovo u oba smjera

Poslodavci tvrde da su dnevne štete u privredi zbog zastoja kod tunela Vranduk iznosile najmanje pola miliona eura (Al Jazeera)

Dvosmjerni promet u tunelu Vranduk ponovo će biti pušten od danas, najavili su iz Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH.

Agencija Anadolija navodi da će i nakon puštanja dvosmjernog prometa kroz tunel, zbog montaže tunelske opreme, prometovanje biti obustavljano, ali u noćnim satima.

Planirano je da se od 5:00 do 21:00 prometuje dvosmjerno, od 21:00 do 0:30 sati vozila će se propuštati naizmjenično, dok će u periodu od 0:30 do 5:00 sati promet kroz tunel biti obustavljen, objavili su iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK).

Za vrijeme potpune obustave prometa, vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo (R-445), a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo, pojasnili su iz BIHAMK-a.

Bez kvalitetnih alternativnih pravaca

Rekonstrukcija tunela Vranduk kod Zenice počela je u jesen 2018. godine, što je u tom dijelu srednje Bosne, koji cestom M17 povezuje sjever i jug zemlje, otežavalo saobraćaj. Zbog toga su negodovali i vozači i mještani iz okolnih naselja.

Prema procjenama Udruženja poslodavaca Federacije BiH dnevne štete za privrednike, zbog zastoja kod tunela Vranduk, iznosile su blizu milion konvertibilnih maraka (500.000 eura), pa su privrednici razmatrali i mogućnost tužbi protiv Cesta Federacije BiH.

Privrednici su kritikovali to javno preduzeće da su prije kretanja u rekonstrukciju tunela morali osigurati kvalitetne alternativne pravce.

Poslodavci iz Zeničko-dobojskog kanona tražili su od premijera bh. entiteta Federacija BiH Fadila Novalića ostavku rukovodstva Cesta FBiH.

Tokom obnove tunela Vranduk nezadovoljni su bili i mještani iz okolnih naselja, jer im je, kako su naveli, zbog povećanja prometa kroz lokalna naselja uništena putna infrastruktura.

Izvor: Al Jazeera i agencije