Krizni štab Federacije BiH: Nismo razmatrali potpunu zabranu kretanja

'Razmatramo ublažavanje mjera koje se odnose na maloljetna i starija lica', kaže Ajdinović (Al Jazeera)

Nakon što su se u Beogradu počele širiti glasine da vlasti pripremaju totalni karantin, ista priča počela se širiti i po Sarajevu. Ispostavilo se da je netačna, baš kao i u beogradskom slučaju.

Ono o čemu se prije nekoliko dana šuškalo, da Krizni štab Federacije BiH razmatra opciju da uvede potpunu zabranu kretanja, postala je panična glasina koja se širi brže od korona virusa.

Lažne vijesti kružile i po Beogradu

Kad se po Beogradu proširila lažna vijest o navodnom uvođenju strožijih mjera, premijerka Srbije Ana Brnabić od novinara je zatražila da demantiraju opasnu glasinu da vlasti te države pripremaju totalni karantin.

Novinaru Al Jazeere Brnabić je rekla da je vijest lažna i da je njeno širenje prijetnja po zdravlje ljudi, koji bi, prema instinktu, opsjeli prodavnice u želji da stvore zalihe namirnica uoči početka “potpunog karantina”.

No, ta mjera, kako je izjavio Anis Ajdinović, član Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine, dosad “nije razmatrana”, što, uostalom, i nije logično, jer je prije nekoliko dana Krizni štab ublažio zabranu kretanja i vrijeme policijskog sata na području FBiH skratio za dva sata, od 20 sati do pet ujutro.

Ranija mjera odnosila se na period od 18 sati do pet ujutro.

‘Trenutne mjere ostaju na snazi’

“Nemamo o tome nikakve informacije. Te stvari do sada nismo razmatrali. Za petak je zakazana sjednica Štaba, na kojoj ćemo razgovarati o svemu”, rekao nam je Ajdinović.

Dodao je da se zasad ništa ne mijenja.

“Naredbe koje su na snazi ostaju na snazi dok se ne donesu nove. U petak ćemo čuti nova mišljenja struke, epidemiologa, svih koji su stručni u ovim uslovima”, kaže.

Budući da je peticija za ukidanje odredbe o zabrani izlaska mlađih od 18 i starijih od 65 godina privukla veliki broj potpisa, kojima se traži da se tim kategorijama stanovništva dozvoli izlazak na ulicu u određenim terminima, Krizni štab raspravljat će, tvrdi Ajdinović, i o tom pitanju.

“Apsolutno razmatramo tu temu, kao i kretanje starijih lica. Vidjet ćemo u petak. Ne mogu sada prejudicirati ništa. Vjerujem da ćemo u petak imati nešto više informacija o tome”, rekao je Ajdinović.

Izvor: Al Jazeera